/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fe3245934d13ab345a4f66cae698839cd.jpg)
Якщо не вистачає сонця: в яких продуктах найбільше вітаміну D
Вітамін D - не просто "сонячний вітамін". Він зміцнює кістки, підтримує імунну систему та допомагає врівноважити настрій. Та коли дні короткі, а сонця бракує, організм може недоотримати цей вітамін. Його можна знайти у продуктах у будь-яку пору року.Як поповнити запас вітаміну Д, розповіли в World Day."Від дефіциту вітаміну D страждає близько 1 мільярда людей в усьому світі, але багато хто не знає, що їм бракує цієї важливої поживної речовини", - пояснює доктор Мелісса Чен, дієтолог з Остінського інституту здоров'я.Низький рівень може призвести до втоми, м'язової слабкості і навіть депресії.Жирна риба дикого вилову очолює список природних джерел вітаміну D. Трехунцієва порція лосося забезпечує 14,2-18 мкг вітаміну, що становить до 90% від добової потреби. Райдужна форель дає ще більше - 16,2 мкг на порцію."Я рекомендую своїм пацієнтам, стурбованим рівнем вітаміну D, їсти жирну рибу двічі на тиждень", - ділиться ендокринолог Джеймс Вілсон.Крім вітаміну D, омега-3 жирні кислоти забезпечують додаткові протизапальні властивості.Для тих, хто не любить їсти рибу, печінка тріски є потужною альтернативою. Лише одна столова ложка містить 34 мкг - 170% від добової потреби у вітаміні D.Попри скромний вміст вітаміну D (0,6-1,1 мкг на яйце), яйця залишаються доступним продуктом. У яйцях, якщо кури були на вільному вигулі, вміст вітаміну D значно вищий, ніж у звичайних яйцях, оскільки такі кури отримують більше сонячного світла.Під впливом ультрафіолетових променів гриби виробляють вражаючу кількість вітаміну D2 - 9,2 мкг на півпорції. Гриби портобелло, піддані ультрафіолетовому опроміненню, дають 8 мкг на 3 унції, а це приблизно 85 грам."Гриби, піддані впливу ультрафіолетових променів, - найбільш недооцінене джерело вітаміну D для вегетаріанців і веганів", - зазначає дієтолог Емма Родрігес.Вони, як маленькі сонячні батареї, перетворюють енергію світла на цей необхідний вітамін.Багато поширених продуктів харчування збагачені вітаміном D:збагачене молоко (2%) - 2,9 мкг на чашку;грецький йогурт (збагачений) - 3 мкг на чашку;збагачені сухі сніданки - близько 2 мкг на порцію;збагачені рослинні молочні продукти - 2,5-3,6 мкг на чашку.Консервовані сардини містять 1,2 мкг вітаміну D. Також хорошим варіантом стане консервований тунець.
Аптечний бізнес заявляє про посилення впливу фармацевтичного лобі
Китайські вчені знайшли революційний спосіб продовжити життя онкохворих
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2F1f68231d7ad7e6d1fdd8b69cde899f3f.jpg)
Як правильно наносити парфуми: маловідомі поради, щоб аромат тримався довго
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2F78ad1f21ee4483e8979546a95a53d2fc.jpg)
Як позбутися жиру внизу живота жінкам після 40: корисні поради
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fb62b621b8ec770ccbc1ed13130c11e64.jpg)
Експерти з довголіття розповіли, коли люди зможуть жити до 1000 років
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F13df9678ffe7a84a1ab6be54a355360a.jpg)
Помилка перед сніданком, яка гальмує втрату ваги
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F104%2F34a5bdb8842edaa10058ceb10dbcb6c5.jpg)