/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Fca01a3aab601978735d0b7fcdec941d7.jpg)
Популярність дубайського шоколаду у TikTok призвела до дефіциту фісташок в світі
Популярність дубайського шоколаду в соцмережах призвела до світової кризи поставок фісташок та спричинила різке зростання цін і дефіцит цього горіха.
Про це пише видання Financial Times. Зазначається, що десерт існує з 2021 року, однак став популярним він у 2024 році після вірусного успіху плиток від еміратського бренду FIX — тоді виробники шоколаду масово скуповували фісташки.
Запаси фісташок вже скорочувалися після невдалого врожаю минулого року у США, провідному експортері горіхів. Однак саме ажіотаж навколо дубайского шоколаду ціни на ядра фісташок підскочили з 7,65 доларів за 0,45 кг рік тому до приблизно 10,30 доларів за ту ж кількість горіхів зараз.
"Фісташковий світ на даний час фактично виснажений… Пропозицій було не так багато, тому, коли зʼявився дубайський шоколад, і шоколатьє скупили всі ядра, які їм попалися… це залишило решту світу в дефіциті", — сказав представник горіхового трейдера CG Hacking Джайлс Хакінг.
За даними митної служби Ірану, другого за величиною виробника у світі, за шість місяців до березня 2025 року він експортував до ОАЕ на 40% більше фісташок, ніж за всі 12 місяців до цього. Через надлишок стали доступні різні побічні продукти, такі як фісташкова олія та паста, які можна було використовувати в широкому спектрі продуктів на основі фісташок.
Слід зазначити, що ажіотаж навколо фісташок, головного інгредієнта для начинки трендових ласощів, провокує серйозні наслідки для довкілля. Зокрема, постійний світовий попит змушує все більше і більше фермерів вирощувати фісташки. Цим деревам потрібно багато води, що може призвести до посухи.
Раніше експерти попереджали, що дешеві версії шоколаду з Дубая можуть містити канцерогенні хімікати, пальмову олію та навіть токсини з цвілі. Існують навіть побоювання, що вживання таких ласощів також здатне викликати рак.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F015506886e41b01d18ec82ef00f86962.jpg)
VITAGRO тестує нові гібриди цукрового буряку
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F5cae4eda2bc71df8a78b4b7f303472f5.jpg)
Виробник соусів Heinz модернізується на $3 млрд
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F4c8d1e1b87ecc899f664300eb6c8af59.jpg)
Промислове поголів'я кролів зросло на 30%
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2F9069e04db39961120c849c57c093ed14.jpg)
В Україні буде створений перший завод з виробництва соєвого білкового концентрату
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F566636f9b0ad2f23afdc7ca730a173a9.jpg)
Картоплярі у Європі очікують дощів і раннього врожаю
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F152176491c0acd5dde9370a3afdada68.png)
В Україні переробкою молока займається понад 500 мікропідприємств
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2F231e5e866a16d3192a4984ebeb6080a2.jpg)