/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fa7e5e22683a7e01b6880750822e7aea3.jpg)
Чи стануть яйця елітним продуктом: міністр аграрної політики дав відповідь
Від початку лютого яйця «просіли» в ціні майже до 5%, а у травні може відбутися зниження їх вартості.
Таку заяву зробив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль в інтервʼю "Укрінформу.
Так, Коваль відповів на розмови українців про те, що вартість яєць зростає «постійно в геометричній прогресії» і може перетворитися «на елітний продукт».
«Як міністр, я дуже радий, що яєчна промисловість добре розвивається сьогодні.
У лютому, наприклад, трохи більше ніж 700 млн яєць було випродуковано в Україні, наприкінці березня — понад 900 млн, тобто йде зростання продуктивності, — це великий плюс.
Із початку лютого яйця „просіли“ в ціні майже до 5%», — зауважив посадовець.
За його словами, зазвичай у травні відбувається зниження, а ситуативний попит зростає на період Великодніх свят.
«І тут важливо розуміти, що Україна самозабезпечена більшістю продуктів.
Нам не вистачає лише унікальних продуктів на кшталт цитрусових чи овочів», — наголосив Коваль.
Міністр підкреслив, що Україна є комплементарною частиною, і продає те, чого не вистачає Євросоюзу.
«Якщо в них сьогодні дефіцит яєць, — будь ласка, ось українські яйця, також інші продукти, де в них дефіцит.
Ми фактично є складником єдиного ринку Європи вже сьогодні», — пояснив посадовець.
Коваль також додав, що це «викривлена реальність» вважати, що якби Україна експортувала менше товарів, то ціни були б меншими.
Раніше міністр аграрної політики заявив, що ціна на хліб в Україні менша, ніж у всіх інших європейських країнах.
Однак тут відіграє сильну роль купівельна спроможність країн.

