На заздрість усім: секрети від кухаря, як гарно пофарбувати яйця народними засобами
На заздрість усім: секрети від кухаря, як гарно пофарбувати яйця народними засобами

На заздрість усім: секрети від кухаря, як гарно пофарбувати яйця народними засобами

22-річний професійний кухар Іван Янюк з Верховини, центру Гуцульського краю, часто ділиться смачними рецептами та лайфхаками на власному YouTube-каналі, за яким стежить понад 140 тисяч підписників. Напередодні Великодня кулінар поділився простими ідеями, як пофарбувати яйця без барвників та хімії.

Детальніше про необхідні інгредієнти, інструкції та маловідомі секрети Іван Янюк розповідає в ексклюзивному інтерв’ю Фокусу.

Перший варіант — найцікавіший. Яйця, пофарбовані у такий спосіб, нагадують глобус в мініатюрі, де можна розглядати материки та океани. Звісно, доведеться трохи попрацювати, але результат того однозначно вартий.

Інгредієнти: лушпиння цибулі (порвати на невеличкі клаптики), папір А4 (порізати спершу на смужечки, а потім трикутнички), чай каркаде, бинт, нитки або резинки для грошей.

Приготування. Білі курячі яйця потрібно занурити у воду, потім по черзі обволокти у мисках з цибулинням та шматочками паперу. Далі яйця потрібно загорнути в шматок бинта, щільно закріпити ниткою або резинкою й помістити у каструлю зі жменею чаю каркаде. Туди залити холодну воду.

Такі фарбовані яйця нагадують глобус в мініатюрі
Фото: Фокус

Після цього додати 1 столову ложку солі, поставити на вогонь, довести до закипання й варити 8-9 хв. Коли вода повністю охолоне (близько 3 год), яйця потрібно промити й викласти на серветку, щоб висушити. Готово!

Блакитний колір

Інгредієнти: невеличка головка фіолетової капусти, сіль, оцет.

Фіолетова капуста дає чудовий блакитний колір
Фото: Іван Янюк

Приготування. Капусту нарізати великими кубиками й покласти у каструлю разом з білими яйцями. Туди додати 1 ст. л. солі, 2 ст. л. оцту (9 або 12%, щоб був більш насичений колір) й залити все це холодною водою. Варимо на найменшій конфорці (максимальний вогонь) 15 хв, далі залишаємо на 3 год охолоджуватися у воді.

Золотисто-коричневий

Інгредієнти: сухе лушпиння цибулі.

Найкращий народний спосіб фарбування яєць — у цибулинні
Фото: Pixels

Приготування. Залити лушпиння водою і кип’ятити 20 хв. Додати туди сирі яйця й варити ще 10-15 хв. Далі залишити їх охолоджуватися на 2 години, аби досягнути глибокого та насиченого кольору.

Жовті відтінки

Інгредієнти: 2 ст. л. куркуми, 500 мл води, 1 ст. л. оцту.

Куркума чудово підходить для фарбування яєць на Великдень
Фото: Pixels

Приготування. Закип’ятити воду з куркумою та оцтом. Покласти варені яйця у розчин на 30–60 хв. Просушити серветкою.

Рожевий чи бордовий колір

Інгредієнти: 2-3 червоних буряки, 1 л води, 2 ст. л. оцту.

Яйця, пофарбовані за допомогою червоного буряка
Фото: Pixels

Приготування. Натерти буряк, залити водою, додати оцет й кип’ятити 15 хв. Опустити варені яйця у теплий відвар на кілька годин. Чим довше триматимете їх у воді, тим яскравішим буде колір.

Зелений колір

Інгредієнти: жменя шпинату або кропиви, 500 мл води, 1 ст. л. оцту, 1 ст. л. солі.

Для фарбування яєць можна використовувати навіть кропиву
Фото: Pixels

Приготування. Кип’ятити зелень у воді 20 хв, додати оцет та сіль. Занурити варені яйця в теплий відвар на 1-2 години. Порада! Витирати самостійно не варто — краще хай підсохнуть!

Нагадаємо, раніше Фокус вже розповідав, як пофарбувати яйця до Великодня за допомогою вина, чаю, кави та інших інгредієнтів, що можна знайти абсолютно на кожній кухні.

Джерело матеріала
loader
loader