/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Ff8373b5138cafd88b8daa3821c27f167.png)
На заздрість усім: секрети від кухаря, як гарно пофарбувати яйця народними засобами
22-річний професійний кухар Іван Янюк з Верховини, центру Гуцульського краю, часто ділиться смачними рецептами та лайфхаками на власному YouTube-каналі, за яким стежить понад 140 тисяч підписників. Напередодні Великодня кулінар поділився простими ідеями, як пофарбувати яйця без барвників та хімії.
Детальніше про необхідні інгредієнти, інструкції та маловідомі секрети Іван Янюк розповідає в ексклюзивному інтерв’ю Фокусу.
Перший варіант — найцікавіший. Яйця, пофарбовані у такий спосіб, нагадують глобус в мініатюрі, де можна розглядати материки та океани. Звісно, доведеться трохи попрацювати, але результат того однозначно вартий.
Інгредієнти: лушпиння цибулі (порвати на невеличкі клаптики), папір А4 (порізати спершу на смужечки, а потім трикутнички), чай каркаде, бинт, нитки або резинки для грошей.
Приготування. Білі курячі яйця потрібно занурити у воду, потім по черзі обволокти у мисках з цибулинням та шматочками паперу. Далі яйця потрібно загорнути в шматок бинта, щільно закріпити ниткою або резинкою й помістити у каструлю зі жменею чаю каркаде. Туди залити холодну воду.
Після цього додати 1 столову ложку солі, поставити на вогонь, довести до закипання й варити 8-9 хв. Коли вода повністю охолоне (близько 3 год), яйця потрібно промити й викласти на серветку, щоб висушити. Готово!
Блакитний колір
Інгредієнти: невеличка головка фіолетової капусти, сіль, оцет.
Приготування. Капусту нарізати великими кубиками й покласти у каструлю разом з білими яйцями. Туди додати 1 ст. л. солі, 2 ст. л. оцту (9 або 12%, щоб був більш насичений колір) й залити все це холодною водою. Варимо на найменшій конфорці (максимальний вогонь) 15 хв, далі залишаємо на 3 год охолоджуватися у воді.
Золотисто-коричневий
Інгредієнти: сухе лушпиння цибулі.
Приготування. Залити лушпиння водою і кип’ятити 20 хв. Додати туди сирі яйця й варити ще 10-15 хв. Далі залишити їх охолоджуватися на 2 години, аби досягнути глибокого та насиченого кольору.
Жовті відтінки
Інгредієнти: 2 ст. л. куркуми, 500 мл води, 1 ст. л. оцту.
Приготування. Закип’ятити воду з куркумою та оцтом. Покласти варені яйця у розчин на 30–60 хв. Просушити серветкою.
Рожевий чи бордовий колір
Інгредієнти: 2-3 червоних буряки, 1 л води, 2 ст. л. оцту.
Приготування. Натерти буряк, залити водою, додати оцет й кип’ятити 15 хв. Опустити варені яйця у теплий відвар на кілька годин. Чим довше триматимете їх у воді, тим яскравішим буде колір.
Зелений колір
Інгредієнти: жменя шпинату або кропиви, 500 мл води, 1 ст. л. оцту, 1 ст. л. солі.
Приготування. Кип’ятити зелень у воді 20 хв, додати оцет та сіль. Занурити варені яйця в теплий відвар на 1-2 години. Порада! Витирати самостійно не варто — краще хай підсохнуть!
Нагадаємо, раніше Фокус вже розповідав, як пофарбувати яйця до Великодня за допомогою вина, чаю, кави та інших інгредієнтів, що можна знайти абсолютно на кожній кухні.

