/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F433%2Fae67da35d877fdb24b080900a13b3e7f.jpg)
Вчені визначили безалкогольні напої, які спричиняють депресію і тривожність
Команда китайських вчених з Медичного університету Веньчжоу під час дослідження показала цікаву залежність між вибором безалкогольних напоїв та ризиком розвитку депресії і тривожних розладів.
Вчені проаналізували дані UK Biobank, де відстежується стан здоров’я понад 500 тис. осіб.
Дослідження
Під час наукового експерименту розглядалася вибірка з 188 355 дорослих віком від 37 до 73 років, які відповідали на онлайн-опитування про свій раціон. Учасники вказували, скільки порцій (по 250 мл) кожного напою вони випили за день до опитування.
Аналіз охопив шість категорій напоїв:
- напої з додаванням цукру (наприклад, газовані напої);
- напої зі штучними підсолоджувачами (дієтичні версії);
- натуральні фруктові та овочеві соки;
- молоко;
- кава;
- чай.
Дослідники зіставили дані про споживання напоїв із медичними записами за 11 років, щоб виявити нові випадки депресії та тривожних розладів. При цьому з аналізу виключили учасників, у яких раніше були діагностовані ці стани.
Результати
З’ясувалося, як безалкогольні напої впливають на психічне здоров’я.
Для людей, молодших за 60 років, виявлено такі закономірності:
- вживання більш ніж однієї порції солодкої газованої води на день підвищувало ризик депресії на 14%;
- вживання більш ніж однієї порції на день напоїв зі штучними підсолоджувачами збільшувало ризик депресії на 23%;
- вживання більш ніж однієї порції натурального фруктового соку знижувало ризик депресії на 19%, а кави – на 12%. До того ж кава була пов’язана зі зменшенням ризику розвитку тривожності.
У старшій групі, яку складали люди від 60 років, чіткої залежності між солодкими напоями та психічним здоров’ям не було виявлено.
Молоко, кава, соки
Збільшене споживання натуральних соків та кави знову демонструвало зв’язок зі зниженням ризику депресії та тривожності.
Молоко та чай не мали стійкого зв’язку з цими розладами, проте заміна молока на каву або чай виявилася більш корисною.
За період дослідження понад 5 800 учасників було діагностовано депресію, а понад 6 400 осіб зіткнулися з тривожними розладами.
Особливо цікавим виявився аналіз заміни одного напою іншим. Наприклад, у людей молодше 60 років перехід від солодкої газованої води до фруктового соку асоціювався зі зменшенням ризику депресії на 16%.
У старшій групі заміна молока на каву або сік також знижувала ризик як депресії, так і тривожних розладів.
Учені зазначають, що навіть повсякденний вибір напоїв може впливати на психічне здоров’я, особливо на тлі зростання поширеності психічних розладів.
Отримані результати відкривають можливості для подальших досліджень і можуть стати підґрунтям для рекомендацій щодо харчування, що сприяє поліпшенню емоційного стану.
Джерело:

