Фісташки, чорнослив та полуниця з вершками: три рецепти пасок, які здивують будь-кого
Фісташки, чорнослив та полуниця з вершками: три рецепти пасок, які здивують будь-кого

Фісташки, чорнослив та полуниця з вершками: три рецепти пасок, які здивують будь-кого

Паска - як традиція, яку ми передаємо з покоління в покоління, але завжди додаємо щось своє.І це добре. Бо кожен рік ми - трохи інші. І паска - теж. Головне - відчувати сенси, каже шеф-кухар Євген Клопотенко."Колись паску робили на 30 жовтках - за старими церковними переписами. А зараз можна додати трохи куркуми. Просто, доступно і як результат вона пухка та сонячна", - говорить кулінар.Шеф-кухар і ділиться рецептом паски з чорносливом, яку випікають на Вінниччині."Для доброї паски не треба піч, тільки пряжене молоко, копчена паприка та чорнослив - саме таку відповідь я почув від господинь на Вінниччині, коли відкрив цей рецепт", - розповідає Клопотенко.Для опари нагріваємо до 36-40°C 220 мл пряженого молока. В мисці змішуємо 50 г пресованих дріжджів, 1 ст. л. цукру та 1 ст. л. борошна. Перемішуємо все вінчиком і залишаємо на 20 хв.Тепер основне тісто. Додаємо до опари 200 г цукру, дрібку солі, 200 г жовтків, 1 ч. л. куркуми, 1 ч.л. копченої паприки, 140 г розтопленого масла, цедру апельсина, 700-750 г борошна та замішуємо. Даємо підійти тісту 1 годину.Чорнослив змішуємо з 1 ст. л. борошна і додаємо в тісто. Відокремлюємо 1/5 для декору, решту викладаємо у змащені форми та залишаємо підходити ще 40-50 хвилин. Із відкладеного тіста робимо декор, викладаємо зверху, змащуємо паску жовтком і випікаємо 40-45 хвилин при 180°C.Легка, невагома і ніжна паска-бріош з фісташками стане найсмачнішою головною стравою на Великдень. Кондитерка Ольга Фандоріна поділилася рецептом незвичайної паски з фісташками та журавлиною.Для приготування такої паски потрібно незвичайна мука Манітоба - з м'яких сортів пшениці. Саме вона додасть випічці легкості та невагомості. Купити її можна в багатьох супермаркетах. Таке борошно найбільш очищене і подрібнене, білого кольору з легким кремовим відтінком. При виробництві цього типу муки не додають грубі оболонки, тільки внутрішній ендосперм. Дозволяє отримати дуже еластичне тісто. Чудово підходить для виготовлення тістечок, печива, листкових пирогів, бісквітів.борошно Манітоба - 750 гсіль - 20 гцукор - 115 гмолоко - 100 гвершки 33% - 20 гяйця курячі - 430 гдріжджі свіжі - 30 гвершкове масло - 225 гфісташка паста - 120 гжуравлина в'ялена - 200 гшоколад білий - 150 гфісташки - 150 гваніль у стручках - 1 шт.цедра лимона - 1 шт.для мигдальної глазурі: цукрова пудра - 200 гмигдальне борошно - 200 гбілки яєчні - 150 гкукурудзяний крохмаль - 20 гУ чашу стаціонарного міксера всипати просіяне борошно, сіль, додати яйця. Замісити тісто з допомогою насадки "гак" на середніх оборотах.Потім додати цукор у кілька прийомів, цедру і ваніль, і вимішувати до однорідної консистенції.Ввести вершки, перемішувати до тих пір, поки тісто не вбере всю рідину. Зменшити обороти міксера і ввести половину вершкового масла.Через пару хвилин додайте половину вершкового масла, дріжджі та молоко.В'ялену журавлину попередньо замочити на ніч у фруктовому лікері або соку. Перед додаванням у тісто рідину злити.Білий шоколад дрібно порубати.Додати в тісто фісташкову пасту, вимісити насадкою "гак". Тісто має вийти дуже еластичним.Додати в тісто в'ялену журавлину і білий шоколад, тісто добре вимісити.Сформувати з тіста кулю, перекласти тісто в тару, поверхню тіста змастити олією. Закрити тісто харчовою плівкою в контакт і відкладіть для ферментації на 24 години в холодильник.Через добу дістати тісто, розділити на шматочки по 300 або 150 г в залежності від розмірів паперових капсул. Сформувати кульки та покласти в паперові капсули.Прибрати в тепле місце до збільшення у 2-3 рази.Зробити мигдальну цукрову глазур. Для цього потрібно змішати до однорідності мигдальне борошно (можна змолоти мигдаль в кавомолці), пудру і яєчний білок. Покрити глазур'ю паски, зверху посипати фісташками."Одразу зберігайте собі рецепт, бо такої пухкої Паски зі смачнющою начинкою ви ще точно не куштували. 
Пухке тісто, всередині якого заховалася начинка зі смаком "Полуниця", - ділиться рецетпом фудблогерка Валерія Велігура. ⠀
Для опари:100 мл теплого молока8 г сухих або 25 г свіжих дріжджів1 ст.л. цукру7-8 ст.л. борошна ⠀ ⠀
Для тіста:2 яйця + 2 жовтка200 г цукру50 г меду1/3 ч.л. солі300 г кисломолочного сиру 5%100 г вершкового маслатрішки ванілінуопара~ 700 г борошна250 г сухофруктів (у мене сушена полуниця)⠀ ⠀
Для начинки:500 г полуниці50 г цукру50 г кукурудзяного крохмалю1 ст.л. лимонного соку ⠀
Для крему:450 г крем-сиру або маскарпоне250 мл вершків 33%50-70 г цукрової пудри
для прикраси - 2 упаковки готової глазурі
Опара:Поєднуємо тепле молоко, цукор, борошно та дріжджі. Має вийти густа консистенція. Залишаємо у теплому місці на 15 хв.⠀ ⠀ ⠀
Тісто:Яйца, жовтки, цукор, мед та сіль перемішуємо міксером (збивати непотрібно). Додаємо сир, м'яке масло, ванілін і знову перемішуємо. Додаємо опару і ще раз перемішуємо. Поступово просіюємо борошно і замішуємо м'яке тісто, яке трішки буде липнути до рук (кількість борошна залежить від вологості сиру). Кладемо в глибоку ємність, накриваємо і прибираємо в тепле місце на 1,5 год.Після цього обминаємо тісто і вмішуємо сухофрукти. Ділимо на 6 рівних частин, формуємо кульки та кладемо у форми 9*8,5 см. Накриваємо і ставимо в тепле місце на 30 хв. Далі змащуємо жовтком з молоком та випікаємо при 170 гр 25-30 хв. Виймаємо з духовки і охолоджуємо на решітці.⠀
Начинка:Поєднуємо цукор з крохмалем і разом із лимонним соком перемішуємо з полуницею. Варимо на середньому вогні до загущення та даємо охолонути. ⠀
Крем:Крем-сир, пудру та вершки збиваємо до загущення. ⠀
Збираємо паски:У пасок зрізаємо верхівку і виймаємо частину мʼякоті. Наповнюємо кремом, полуничною начинкою, повторюємо ще раз і накриваємо верхівкою. Готуємо глазур за інструкцією на упаковці і змащуємо паски.Прикрашаємо та залишаємо на ніч при кімнатній температурі.

Джерело матеріала
loader
loader