/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fb1dfcabcd3ed7010b73a16ce446d5dde.jpg)
Доступна навіть у супермаркетах: яку рибу ні в якому разі не можна їсти
Експерти з безпеки харчування виявили серйозні ризики для здоров'я при вживанні певних видів риби, які широко представлені в українських супермаркетах.
Про це пише ТСН.
Незважаючи на загальновизнану користь риби, багатої на омега-3 жирні кислоти, фахівці наполегливо рекомендують уникати вживання пангасіуса – прісноводної риби, яку вирощують у В'єтнамі. Причина криється в надзвичайно несприятливих екологічних умовах річки Меконг, де розводять цей вид. Водойма регулярно забруднюється промисловими стоками хімічних підприємств, каналізаційними водами та залишками сільськогосподарських добрив.
Технологія виробництва пангасіуса викликає додаткові побоювання в експертів. При заморожуванні використовується вода з тієї ж забрудненої річки, а для прискорення росту риби застосовуються гормональні препарати китайського виробництва. Особливо проблематичним є використання цих препаратів для коригування репродуктивної функції самок.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2Fef8149ef7a3f580a2c813aae939fd7a2.jpg)
В Україні пангасіус завоював популярність завдяки доступній ціні та прийнятним смаковим якостям. Однак окрім екологічних ризиків, риба містить переважно жирні кислоти омега-6, надмірне споживання яких може провокувати запальні процеси в організмі. Крім того, у м'ясі можуть бути присутні залишки антибіотиків і пестицидів.
Фахівці також застерігають від вживання нільського окуня, що мешкає у водах з підвищеним вмістом важких металів, зокрема, свинцю, що становить значну загрозу для здоров'я людини.
При виборі риби експерти рекомендують ретельно звертати увагу на умови вирощування та географічне походження продукту.
