/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Ffa6d8ab7c73a292acf016c204abdf6c8.png)
Вершкове масло та сир уже на вагу золота: як змінилися цінники
В Україні стрімко дорожчають молочні товари, особливо виділяються вершкове масло та сири. З чим пов'язаний такий ривок цін, пояснив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин у коментарі для "Уніан".
За даними Держстату, за рік вартість вершкового масла зросла на 32,2%. Одна з головних причин такої тенденції – подорожчання кормів, зокрема комбікормів.
Також економіст виділяє підвищення вартості електроенергії. Виробництво деяких молочних продуктів, а особливо олії потребує значних енергоресурсів. Витрати підприємства не закінчуються на стадії виробництва, адже електроенергія потрібна і для зберігання продукції в холодильниках.
Крім того, на вартість олії впливає дефіцит кадрів у виробничій сфері. Підприємствам дедалі складніше знайти кваліфікованих працівників через мобілізацію.
Олег Пендзин наголосив, що ринок вершкового масла багато в чому залежить від загальної економічної ситуації в країні.
Ціни на сир
Вершкове масло б'є цінові рекорди, але твердий сир також неприємно вражає покупців.
За даними "Мінфіну", сир твердий "Звени Гора голландський 45%" у супермаркетах коштує вже в середньому 535,33 гривні за кілограм, а сир твердий "Комо традиційний 50%" - 508,50 гривні за кіло.
Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, на борщ не вистачить грошей: буряк б'є цінові рекорди, а капуста вже дорожча за м'ясо.
