/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fb8b9d33a863c0a8b5413c288874a45a9.jpg)
Що можна зробити зі старого варення - як використати без ризику для здоров'я
Про що ви дізнаєтесь:
Старе варення, яке вже не можна використовувати для ароматних тостів чи вафель, все ще придатне для приготування страв. Проте дуже важливо, щоб варення не було забродженим, запліснявілим, а банка не була роздутою – такий продукт краще не використовувати, а викинути. Що можна зробити з протермінованим варенням допоможе розібратися Главред.
Що впливає на термін придатності
Термін придатності залежить від того, скільки цукру було використано для приготування варення. Цукор – хороший консервант, саме тому в рецептах рекомендують на 1 кілограм ягід додавати приблизно таку саму кількість цукру.
Метод приготування також впливає на термін придатності. Наприклад, якщо варити варення за кілька прийомів, доводячи до кипіння та відставляючи, ягоди краще просочуються сиропом і довго не псуються.
Отже, якщо цукру було використано небагато, а варення зварене за один прийом, то таку консервацію не варто зберігати роками.
На термін придатності також впливає кришка, яку використовували під час закатування. У металевій кришці є гумова прокладка, яка забезпечує герметичність, а закатування спеціальним ключем сприяє щільному закупорюванню банки.
І нарешті – кісточки. Варто пам’ятати, що варення без кісточок можна зберігати до двох років, а з кісточками – не більше року. Те саме стосується компотів. Адже в кісточках міститься синильна кислота, яка надає гіркоти і є отруйною, тому зберігати такий продукт не варто більше семи місяців.
Куди можна використати старе варення: вино
Не рекомендується використовувати звичайні дріжджі, оскільки вони можуть надати напою неприємного присмаку. Замість них краще застосовувати родзинки. Як показано на сторінці TikTok ustyna.decor, замість родзинок можна використовувати сухі шкірки з апельсинів – головне, щоб вони були немитими, адже саме на них містяться мікроорганізми, що сприяють бродінню.
Для вина можна використовувати варення з яблук, малини, полуниці та інших фруктів. Не варто змішувати різні види варення, оскільки це може дати несподіваний смак.
Якщо варення не надто солодке, слід додати цукор, враховуючи, що на 500 мл води потрібно приблизно 250 грамів цукру. За цим рецептом виходить натуральний і смачний напій.
Інгредієнти:
1 літр води
1 літр варення
115 грамів родзинок
Як приготувати
- Взяти трилітрову банку, ретельно її вимити разом із содою, а потім простерилізувати.
- Налити в банку кип’ячену воду, додати варення та родзинки (попередньо промиті).
- Все ретельно перемішати та закрити банку капроновою кришкою.
- Ємність поставити в тепле місце на 10 днів, уникаючи прямих сонячних променів.
- Після 10 днів зняти кришку, видалити мезгу з поверхні та процідити рідину через кілька шарів марлі.
- Чисте сусло перелити в іншу стерильну банку та натягнути на шийку медичну рукавичку (попередньо зробивши дірку в одному з пальців).
- Банку залишити на 40 днів. У процесі бродіння рукавичка буде надуватися, а коли вино буде готове – спаде, а на дні залишиться осад.
- Обережно розлити вино по пляшках, залишаючи осад у банці.
- Пляшки з вином перенести в підвал і зберігати у горизонтальному положенні. Вино можна вживати мінімум через 2 місяці.
Вас може зацікавити:
Про канал "ustyna.decor"
У Тік Тоці дівчина Устина веде свою сторінку з 2022 року. Наразі блогерка має 2102 підписники. Тут дівчина додає відео з корисними життєвими лайфхаками, рецептами, домашніми справами, котрі пов"язані з її особистим досвідом.

