/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F45c89ac9ca4e776c7ffcd95a12e0dd27.jpg)
В Україні стрімко дорожчає вершкове масло: експерт назвав три головні причини
На ціни вплинуло зростання вартості кормової бази для молочного виробництва, підвищення цін на електроенергію, а також дефіцит кадрів.
З осені минулого року ціни на вершкове масло в Україні демонструють стабільне зростання. Станом на березень 2025 року вартість однієї пачки в магазинах сягнула в середньому 117 гривень — такі дані наводить Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).
Як зазначив член Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина в коментарі УНІАН, за офіційною статистикою, за рік вершкове масло подорожчало на 32,2%.
Експерт називає три основні чинники, які вплинули на здорожчання. Насамперед ідеться про зростання вартості кормової бази для молочного виробництва, зокрема комбікормів. Це пов’язано з низьким урожаєм 2024 року.
Другий вагомий фактор — підвищення цін на електроенергію, яку активно споживають молокопереробні підприємства як під час виробництва, так і для охолодження та зберігання продукції. Обстріли енергетичної інфраструктури та перехід деяких підприємств на генератори лише ускладнили ситуацію.
Також спостерігається дефіцит кадрів у виробничому секторі, зокрема серед водіїв великовантажного транспорту, що ускладнює логістику та збільшує витрати.
"Це три головні фактори, які сьогодні сприяють зростанню цін не лише на масло, а й на інші продукти", — зазначив Пендзин. Він додав, що ситуація на ринку вершкового масла є відображенням загального економічного тиску в умовах війни.
Читайте також:

