/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F69%2F8be761f8593bb725ba9e4e92c4dbe75d.png)
Переробка сої в Україні під загрозою: чи витримає ринок натиск Південної Америки?
В Україні внутрішня переробка соєвих бобів продовжує демонструвати високі темпи. Так, у лютому, згідно з оцінкою АПК-Інформ, в країні було перероблено абсолютний місячний максимум - близько 320-330 тис. тонн сої (+27% до січня).
За вересень-лютий 2024/25 МР в Україні було перероблено рекордні близько 1,45 млн тонн, що на 57% перевищує показник в аналогічний період минулого сезону та на 43% - попередній максимум для першої половини сезону-2019/20 (1 млн тонн).
Такий досить суттєвий приріст зумовлений перш за все заходженням у переробку соєвих бобів великих заводів через складнощі із закупівлею соняшнику. Проте збереженню високих темпів переробки вже кілька місяців поспіль сприяє активний експорт соєвого шроту на тлі привабливої для імпортерів вартості.
Усього в сезоні-2024/25 в країні може бути перероблено до 2,2-2,3 млн тонн сої, що становить близько 36% від загальної пропозиції даної культури проти 33-35% у попередні два сезони.
Зазначимо, що частка експорту сої, попри збільшення у фізичному еквіваленті, може знизитись за підсумками МР до 57% проти 58-60% у попередні сезони.
Однак варто відзначити, що перспективи переробки соєвих бобів у другій половині поточного сезону виглядають трохи песимістично. Світовий ринок в очікуванні рекордного врожаю сої в Південній Америці, збільшення переробки в Аргентині та збільшення пропозиції в секторі соєвого шроту, баланс якого і так виглядає перевантаженим в останні кілька сезонів.
До того ж вірогідність посилення напруженості в торгових відносинах між США та ЄС, а також уже запроваджені тарифи в секторі сої з боку Китаю можуть сприяти збереженню високого попиту на зовнішньому ринку на українську сировину, що змістить вектор у розподіленні даної культури на внутрішньому ринку на користь експорту.
Більш детально про поточний стан, тенденції та прогнози на українському ринку соєвих бобів у своїй доповіді розкаже провідний аналітик АПК-Інформ Світлана Киричок під час конференції "Soybean and Meal Market 2025", яка відбудеться 27 березня в Києві.

