/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F994950668b656c791e6293103576ae58.jpg)
В Україні знову дорожчають продукти: головні тенденції березня
У березні в Україні продовжувалася тенденція до підвищення цін на продовольчі товари.Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.Згідно з підрахунками експертів, найбільше подорожчали овочі, зокрема, томати, ціна яких зросла на 39%. Це пов'язано з обмеженим власним виробництвом та скороченням імпорту з Туреччини. Також значно подорожчала морква (+30%), що викликано сезонним дефіцитом та високою залежністю від імпорту.Ціни на курятину також зросли: куряча тушка подорожчала на 10%, філе – на 7%, а стегно – на 5%. Це зростання зумовлене високими витратами на корми, які, однак, можуть стабілізуватися.Свинина подорожчала помірно (+1-2%), а ціна яловичини зросла на 4%.Ціни на яйця підвищились на 10%, досягнувши середньої вартості 73,1 грн за десяток, що майже зрівняло їх із цінами 2023 року. Основні фактори підвищення – висока вартість кормів та погодні умови.Молочні продукти також стали дорожчати, хоча темпи зростання дещо сповільнились. Найбільше підвищились ціни на молоко (+11%), голландський сир (+7%) та вершки (+5%). Зміни цін зумовлені сезонними коливаннями та змінами кліматичних умов. Проте очікується, що збільшення надоїв молока в кінці квітня може стабілізувати ринок.Ціни на бакалійні товари залишаються відносно стабільними, за винятком соняшникової олії, яка подорожчала на 4% через підвищення цін на насіння.Єдиним продуктом, що помітно подешевшав, стало пшеничне борошно, яке втратило 16% у вартості за місяць завдяки акціям у супермаркетах напередодні Великодніх свят.

