/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Feb7d601de800f8e1a20dceedf3b51370.jpg)
Експорт і сезонні чинники спричинили подорожчання цукру
В Україні спостерігається поступове зростання цін на цукор. Наразі середній рівень умовних відпускних цін із заводу коливається в межах 24,60-25,30 грн/кг, проте очікується подальший підйом.
Про це повідомляють аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.
За словами експертів, на ринок впливає кілька ключових факторів. По-перше, зростає внутрішній попит, а по-друге, відкрився ринок Європейського Союзу.
«Багато заводів наразі викуповують квоти під європейський ринок. Водночас українські виробники вже адаптувалися до зовнішніх постачань ще до відкриття ЄС — ми експортували продукцію до Туреччини, Камеруну, Кот-д’Івуару, Індонезії та Ізраїлю. Попит із цих країн зберігається, а додатковий інтерес із боку Європи лише посилює ріст цін», — зазначають у ПУСК.
Також на ціноутворення традиційно впливає сезонний тренд. З початку року і до середини літа спостерігається зростання котирувань.
«Сезонно ми бачимо зростання котирувань із січня по червень – липень. З огляду на поточні ринкові фактори, умовні ціни можуть вийти на рівень 27-28 грн/кг з ПДВ», — вважають експерти.
Таким чином, активний експорт і традиційні сезонні чинники створюють передумови для подальшого підвищення вартості українського цукру.
