/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F133%2Fa6a60d51c1c8230af061cdf79402e06c.jpg)
У «Київводоканалі» поясненили чому вода з крану має запах риби
В деяких районах столиці кияни відчувають специфічний запах води з водогону.
Останніми тижнями кияни скаржаться в соцмережах на специфічний запах води з крана. “Тхне рибою”, “може там риба дохне, а ми п`ємо”, – пишуть в соцмережах мешканці різних районів Києва. За офіційними поясненнями ми звернулися до спеціалістів “Київводоканалу”, який забезпечує водопостачанням всю столицю.
“Специфічний запах води з водогону є сезонним явищем. Тепла зима і рання весна запустили біологічні процеси в воді, і почався стрімкий ріст і розмноження діатомових водоростей”, — розказала LB.ua головний технолог ПрАТ “АК “Київводоканал”” Любов Нагорнюк.
За словами фахівчині, наразі ці процеси більше помітні у воді з річки Десна, якою користується 70% киян. Це пов’язано з тим, що зима була малосніжною, весняне водопілля мінімальне і поповнення запасів води в річці практично не відбулося. Через це сезонні біологічні процеси більше відчуваються.
“Почали активно рости діатомові водорості (одноклітинні водорості, важлива складова фітопланктону – LB), зараз відбувається пік їх розмноження. Продукти життєдіяльності цих водоростей і мають цей специфічний запах, який ідентифікують як “рибний”. За допомогою реагентів ми можемо його мінімізувати, але прибрати повністю вдається не завжди”, — коментує технолог “Київводоканалу”.
На підприємстві запевняють, що хімічні показники води на водозаборі і в мережах водогону відповідають нормі. Ці дані “Київводоканал” регулярно публікує на своїй сторінці.
Головний технолог “Водоканалу” також пояснила, що ці мікроводорості можуть по-різному проявляти себе в різних мережах водогону міста, тому в одних районах мешканці відчувають специфічний запах, а в інших ні.
“Для здоров’я ці організми і продукти їхньої життєдіяльності загрози не становлять. Насправді це явище відбувається щороку. Зараз ми перебуваємо на піку зростання цих водоростей і вже за тиждень-два буде спад”, — пояснила Любов Нагорнюк.
Нагадаємо, Київ користується водою з трьох джерел водопостачання: це Дніпро в межах столиці, Десна і артезіанські скважини.

