
Ціни на каву вже сягнули піка, але продовжують і далі зростати
Ціни на каву сягнули максимуму
Світові ціни на каву досягли багаторічного максимуму у 2024 році, збільшившись на 38,8% порівняно із середнім показником попереднього року, повідомляє 24 Канал із посиланням на ООН. Основною причиною цього, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО), стало погіршення погодних умов у ключових країнах-виробниках.
Згідно з аналітичною запискою ФАО про світові тенденції на ринку кави, у грудні 2024 року арабіка, найбільш якісний сорт кави, продавалася на 58% дорожче, ніж роком раніше. Водночас робуста, яка використовується в основному для виробництва розчинної кави та сумішей, подорожчала на 70%.
Це призвело до скорочення розриву в цінах між двома основними сортами кави вперше з середини 1990-х років.
Кава може і далі дорожчати
У ФАО заявили, що експортні ціни на каву можуть продовжити зростання у 2025 році, якщо основні регіони вирощування зіштовхнуться із подальшим значним скороченням пропозиції. Серед ключових факторів, що вплинули на недавнє зростання цін, відмічені обмежені обсяги експорту з В'єтнаму, скорочення виробництва в Індонезії та несприятливі погодні умови у Бразилії.
У В'єтнамі тривала посуха спричинила зниження виробництва кави на 20%, а експорт скоротився на 10% другий рік поспіль. Аналогічна ситуація спостерігалася в Індонезії, де надлишкові опади у квітні-травні 2023 пошкодили кавові ягоди, викликавши падіння виробництва на 16,5% у річному вираженні, а експорт знизився на 23%.
Важливо! У Бразилії спекотна та суха погода призвела до перегляду прогнозів виробництва кави у бік зниження: замість очікуваного зростання на 5,5% прогноз тепер вказує на скорочення на 1,6%.
Транспортні витрати також зростають
Ще одним фактором зростання світових цін на каву стало збільшення транспортних витрат. Попередні дані показують, що у грудні 2024 року зростання світових цін призвело до збільшення споживчої вартості кави в США на 6,6% та в Європейському союзі на 3,75% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.
Високі ціни мають стати стимулом для збільшення інвестицій у технології, дослідження та розробки у кавовому секторі, який значною мірою залежить від дрібних фермерів. Це допоможе підвищити стійкість до кліматичних змін,
– зазначив Бубакер Бен-Бельхассен, директор Департаменту ринків та торгівлі ФАО.
Він додав, що зміна клімату довгостроково впливає на виробництво кави.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F250%2F7239a6ff86f7b3deaf6eba1cc537b4af.png)
Стало відомо, скільки землі втратила Україна з початку війни
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F98e4e8ff6a466c264e7e371c8f482001.jpg)
Україна та Естонія спростять відкриття нових автобусних маршрутів між країнами
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F33%2F51390d6a139bea850150878680398f00.jpg)
Продукти продовжують дорожчати: в Україні підскочили ціни на хліб, сало та бекон

Підвищення ефективності через інновації, або Як покращити урожайність соняшнику

Українцям загрожує весняний дефіцит вітамінів через космічні ціни: фрукти стають недосяжною розкішшю

Подорожчання овочів у Запоріжжі: ціни на ключові продукти суттєво підскочили
