/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F5dd4599be14bb8f421d14ef6a1ac4a5c.jpg)
З 1 га амаранту можна отримати 4 тис. л біоетанолу
В Україні основною сировиною для виробництва біоетанолу є кукурудза, пшениця та меляса. Але розширити спектр сировини для виробництва біоетанолу можна завдяки сільськогосподарським культурам (цукрове сорго, амарант, топінамбур) з меншою собівартістю вирощування та широким спектром переробки.
Про це розповів президент ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда під час експертної дискусії «Перспектива використання вегетативної маси амаранту у відновлюваній енергетиці».
«За експертними даними, вихід біоетанолу з 1 га амаранту становить 4 тис. л. Лідерами є цукрове сорго та цукровий буряк, вихід біоетанолу з 1 га цих культур — 6 тис. л. Собівартість вирощування сировини амаранту для виробництва біоетанолу складає понад 15 тис. л/га, а, наприклад, цукрового буряку — 60 тис. л/га», — прокоментував фахівець.
Він додав, що з амаранту також виробляють комбікорми, целюлозу, гранульовані паливні пелети. Відходи газогенерації (дигестат) є цінним добривом, їх внесення на поля забезпечує відновлення й покращення стану ґрунту.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua

