Учені розробили ідеальний рецепт млинців: знадобляться лише три основні інгредієнти
Учені розробили ідеальний рецепт млинців: знадобляться лише три основні інгредієнти

Учені розробили ідеальний рецепт млинців: знадобляться лише три основні інгредієнти

У новому дослідженні вчені розкрили секрет приготування ідеальної стопки млинців і розповіли, чому ніколи не слід додавати олію.

Для приготування млинців необхідно всього кілька інгредієнтів, а тому можна подумати, що їх приготування — дріб'язкова справа. Але багато домашніх кулінарів знають, що це не завжди так вже й просто і тепер вчені розкрили секрет їхнього приготування, пише Daily Mail.

За словами експертів, для ідеального тіста на млинці знадобляться всього три ключові інгредієнти: борошно, молоко і яйця. У нас також може виникнути спокуса додати в тісто олію, але експерт з механіки рідин з UCL, професор Ян Імс вважає, що цього не варто робити.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Як приготувати ідеальне тісто для млинців

Основні інгредієнти прості: борошно, яйця, молоко і те, що можна використовувати як ароматизатор. За словами професора Імса, секрет приготування ідеального тіста полягає у співвідношенні інгредієнтів і методі, що використовується для змішування.

Професор Імс приділив більше часу, ніж будь-хто інший, роздумам про фізику тіста для млинців. Він дійшов висновку, що кінцевий результат визначається пекарським співвідношенням, яке є показником того, скільки рідини у вашій суміші, і товщиною вашого млинця.

Для розрахунку пекарського співвідношення необхідно розділити кількість молока в мілілітрах на вагу борошна в грамах і помножити її на 100. Нижче пекарське співвідношення призведе до більш густого тіста, в той час, як вище співвідношення дасть більш рідке.

Професор Імс виміряв співвідношення пекарської олії та товщину млинців по всьому світу, щоб визначити точне співвідношення між тістом і млинцем. Його розрахунки свідчать про те, що ідеальне співвідношення пекарської олії для тонкого млинця в британському стилі становить 100. Простими словами, необхідно використовувати інгредієнти в таких кількостях:

  • 200 мл молока;
  • 100 г борошна;
  • 1-2 яйця;
  • дрібка солі.

Якщо йдеться про панкейки, слід використовувати інгредієнти в таких пропорціях:

  • 200 мл молока;
  • 200 г борошна;
  • 2 яйця.

Як замісити тісто на млинці

Коли борошно змішується з вологими інгредієнтами, два білки, звані глютеніном і гліадином, об'єднуються, утворюючи довгі ланцюги білків глютену. Але для отримання правильної текстури потрібен складний компроміс: занадто багато глютену — і млинець буде жорстким, а надто мало — і в нього не буде жодної структури.

За словами Імса, тісто краще збивати виделкою, щоб зв'язати якомога більше повітря. Це дає змогу розбити всі грудки в тісті та розвинути глютен, який може зв'язати захоплене повітря, щоб млинець залишався легким і ніжним, не втрачаючи при цьому своєї структури.

Якщо ви хочете отримати ще тонший млинець, дайте тісту відпочити протягом 10-15 хвилин після збивання. Це дасть змогу ниткам глютену розслабитися, оскільки білкові ланцюги розплутуються, а борошно повністю гідратується, що призводить до отримання тонкого ніжного млинця.

Учені розповіли, як приготувати ідеальне тісто на млинці
Фото: Freepik

Як приготувати ідеальний млинець

За словами професора Імса, наука показує зв'язок між вмістом молока в млинці та його типовим розміром. Що вищий вміст молока, то тоншим ви маєте зробити свій млинець. Простими словами, якщо йдеться про тонкі млинці, вчений рекомендує діаметр близько 15-20 сантиметрів, тоді як для панкейків ідеальний діаметр — 10 сантиметрів.

Тим часом, щоб отримати цей ідеально тонкий, хрусткий млинець, він пропонує відмовитися від вершкового масла на користь рослинної олії. Річ у тім, що рослинна олія має нижчу точку димлення, ніж вершкове масло, тож може нагріватися більше, не пригораючи, і легше розподіляється по сковороді.

Як рівномірно розподілити тісто по сковороді

Професор Матьє Сельє, завідувач кафедри машинобудування в Університеті Кентербері, розробив оптимальний спосіб нахилу сковорідки, щоб тісто рівномірно розподілялося. Для цього слід:

  • різко нахилити пательню в одному напрямку, коли ви наливаєте тісто, дозволяючи йому швидко стікати до краю пательні;
  • щойно все тісто досягне одного краю, тримайте пательню нахиленою та обертайте її круговими рухами, даючи тісту розтікатися по всьому колу;
  • повільно зменшуйте нахил, продовжуючи кругові рухи, поки сковорода не стане рівною.

Раніше Фокус писав про те, що приготувати ідеальне картопляне пюре допоможе фізика.

Теги за темою
дослідження вчені наука
Джерело матеріала
loader
loader