Така різноманітна цибуля: чим відрізняється та яку вибрати
Така різноманітна цибуля: чим відрізняється та яку вибрати

Така різноманітна цибуля: чим відрізняється та яку вибрати

Недарма вирощування цибулі посідає важливе місце в агробізнесі та домашньому сільському господарстві. Ця культура відома в усьому світі, цінується за унікальні смакові властивості та корисний склад. Є велике її різноманіття, тож розглянемо особливості видів.

Зелена цибуля

Салатна цибуля — це кулінарне найменування декількох видів рослини, в яких у їжу застосовують надземну частину. Якщо порівняти з підземною, вона має м’якший смак. Листя запашне, соковите, його їдять у сирому чи термообробленому вигляді. До зеленої цибулі належать:

  1. Шніт — із тонким дудчастим листям яскравого кольору. Має солодкуватий смак із легкою гостринкою, а також ненав’язливий запах. Повністю зрізана зелень відростає знову.
  2. Батун — із потовщеним несправжнім стеблом і зеленню, росте у формі куща. Не боїться приморозків. Смак — ніжний, злегка гострий і пряний. Багатий на вітаміни.
  3. Слизун — з’являється рано навесні. Листя широке, пласке, за смаком подібне часниковому. Нове пір’я росте аж до зими, старе не грубіє.

Зеленою цибулею приправляють овочеві та комбіновані салати, м’ясні і рибні страви, омлети тощо. Вона надає свіжості й пікантності, пасує до різних продуктів. Така зелень є джерелом багатьох вітамінів і мікроелементів.

Цибуля на голівку

Цибулини мають концентрованіші смак та аромат. Їх використовують для приготування безлічі страв: смажать, пасерують, тушкують, глазурують, додають до бульйонів, а також салатів у сирому вигляді. Найвідоміші види такої цибулі:

  1. Ріпчаста — недорога, корисна та розповсюджена. Має гострий смак і різкий запах, а також багато корисних властивостей. Довго зберігається, її широко використовують у кулінарії.
  2. Шалот — так звана сімейна, чи кущова. Дає щільні маленькі цибулини з тонким пікантним ароматом і солодким ніжним смаком. Часто використовується у маринадах і соусах.

Окремо слід згадати порей. Цибулина у нього не розвинена, але дуже цінним вважають товсте стебло. Саме його використовують у кулінарії для приготування супів, відкритих пирогів, омлетів. Верхню зелену частину зазвичай викидають.

Класифікація за кольорами

Жовта цибуля — найбільш гірка та гостра у сирому вигляді, але під час термічного оброблення стає солодкою та ароматною, чудово карамелізується. Вона багата на антиоксиданти. Біла цибуля — гіркувата та хрумка, але не настільки ароматна, як жовта. Її використовують у стравах, яким потрібно надати гострих ноток. Червоний різновид — м’якший і солодший, має ніжну текстуру. Таку цибулю зазвичай вживають сирою.

Кожен вид має унікальні характеристики. Знаючи їхні особливості, ви зможете виростити самі та отримати гарний врожай, а також зробити свої страви смачнішими, вибравши відповідний продукт.


Перегляди: 1
Джерело матеріала
loader
loader