Як приготувати ідеальні вареники на Масницю: корисні поради
Масниця – традиційне слов'янське свято, яке символізує прощання з зимою і прихід весни.
Традиції української Масниці також відрізняються від Масляної. Наприклад, в Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною – це головна страва свята. Варять вареники і з іншими начинками.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F28%2Fb476799e13c792017742bbf69590302e.jpg)
«Главком» зібрав головні рекомендації, щоб вареники вийшли гарними та не злиплися.
Як приготувати ідеальні вареники на Масницю
Вареники - невід'ємна частина цього свята, особливо з сиром. Також готують вареники і з солодкими чи різними солоними начинками.
Основа вареників це ідеальне тісто.
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 250 мл кефіру (або води);
- 1 яйце;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. рослинної або соняшникової олії.
Приготування
Борошно просіяти, змішати з сіллю. В окремій ємності збити яйце, додати кефір або воду та додати олію. Поступово додавати рідкі інгредієнти до борошна та замішувати м'яке тісто. Залишити на 30 хвилин.
Начинки для вареників
Солоні
- З сиром: до кисломолочного сиру додати яйце, дрібку солі та перемішати;
- З картоплею та сиром: зварити картоплю, розім'яти, додати бринзу та обсмажену цибулю;
- З капустою: квашену капусту відтиснути та обсмажити з цибулею;
- З картоплею та грибами: зварити картоплю, розім'яти, додати обсмажені нарізані гриби з цибулею.
Солодкі
- З вишнями: заморожені вишні поставити на вогонь, додати цукор та крохмаль;
- З сиром та родзинками: перемішати сир, цукор, ванілін та родзинки.
Ліплення та приготування вареників
Розкачати тісто завтовшки два мм, вирізати кружечки. Викласти начинку в центр кожного кружечка, зліпити краї. Відварити у підсоленій воді 3-4 хвилини після спливання. Подавати гарячими зі сметаною, цукром або вершковим маслом.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F28%2F2213d66e282547334a11437c23190132.jpg)
Масниця триває цілий тиждень, а її святкування припадає на особливу дату, пов'язану з початком Великого посту.
Дата святкування Масниці щороку змінюється залежно від дати Великодня. Але традиції залишаються незмінними. Масниця – це час примирення, частування перед постом, аби задобрити й закликати весну, святкування приходу теплої пори.
Масниця – це свято, яке прив’язане до святкувань Великодня та Великого посту, дати яких змінюються. Сиропусний тиждень щороку проходить в різні дні. У 2025 році тиждень Масниці триватиме з 24 лютого по 2 березня.

