Аграрії степової зони змінюють структуру посівів та кількість культур
Аграрії степової зони змінюють структуру посівів та кількість культур

Аграрії степової зони змінюють структуру посівів та кількість культур

Науковці відзначають зміну аграріями степової зони структури посівних площ та кількості культур.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук Віталій Іщенко.

"Останніми роками в аграріїв дещо змінилася структура посівних площ, зменшилася кількість культур. Ми вивчаємо, як розвиваються сільськогосподарські культури у сівозміні та в монокультурі. Тобто відповідаємо на питання, які у виробництві постали давно. У сівозмінах враховуємо й використання нових сортів та гібридів", - зазначив Іщенко.

Він уточнив, що для підбору оптимальних сортів та гібридів для умов степової зони фахівці Інституту сільського господарства Степу НААН щороку закладають науково-технологічний полігон, який налічує понад 120 сортів озимої пшениці, більш ніж 30 сортів озимого ячменю, понад 50 сортів ярого ячменю та сої, гібриди соняшнику, кукурудзи. Полігон розташований у селі Созонівка Кропивницького району.

Там вивчають різні сорти - як української, так і закордонної селекцій. Порівнюють продуктивність та те, як вони розвиваються у місцевих умовах, щоб надати відповідну інформацію аграріям.

Спостерігається й тенденція до зниження норм висіву (кількість насіння на гектар - ред.). Особливо це стосується широкорядних культур, таких як соняшник, кукурудза, що потребують великої кількості вологи для формування вегетативної маси.

Як повідомляв Укрінформ, торік за інформацією агрометеорологів, близько 70% площ для посіву були охоплені посухою.

Фото ілюстративне

Джерело матеріала
loader
loader