На Полтавщині створено перше в Україні горіхове органічне виробництво замкнутого циклу
На Полтавщині створено перше в Україні горіхове органічне виробництво замкнутого циклу

На Полтавщині створено перше в Україні горіхове органічне виробництво замкнутого циклу

ТОВ «Їжа для роздумів» з Полтавщини, яке має сертифікат Органік Стандарт, створило перше в Україні горіхове органічне виробництво замкнутого циклу «Від саду до прилавка». Про це повідомляє президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін, пише agronews.ua.

Наразі господарство налагодило переробку волоського горіха. 

Для створення переробного виробництва ТОВ «Їжа для роздумів» закупило обладнання для мийки, сушіння, калібрування та розколу волоського горіха французького виробника AMB Rousset.

У 2024 році виробничу лінію доповнили новою технікою: було доукомплектовано цикл мийки та калібрування, а також придбано у німецького виробника Feucht-Obsttechnik самохідний комбайн для збору OB100A та гідравлічний струшувач VHD (AMB Rousset, Франція).

“Нова будівля виробничого корпусу зроблена за німецькою сучасною технологією, з фундаментом, на якому стоїть збірний-розбірний алюмінієвий каркас з дахом з легкого технологічно м’якого (тент) матеріалу. Усередині виробничий корпус, обладнаний з урахуванням строгих сертифікаційних вимог HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Для фасування придбане сучасне фасувально-пакувальне обладнання з можливістю пакувати горіхи в різні за вагою та розмірами пакети”, – розповідає Геннадій Юдін.

На сьогодні господарство на 38 гектарах вирощує різні сорти горіха волоського: Яблунівський, Буковинський, Топорівський, Рудківський, Песчанський. Загальна кількість дерев – 3797 шт.

В саду використовуються лише екологічно безпечні засоби захисту від шкідників і хвороб саду, боротьба з бур’янами проводиться механічним способом. Для підживлення використовують гумати, що сприяють не лише покращенню росту і розвитку дерев, а й підвищують родючість ґрунту.

Полив забезпечується за рахунок природних опадів. Основне накопичення вологи відбувається взимку, а підготовка до цього — чизелювання міжрядь.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader