/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F68c49f8dcf45bdc6dd46e0187046bb86.jpg)
Аграріям рекомендують готуватись до ранньої сівби, щоб не втратити вологу
Більшість озимих посівів на Вінниччині перебуває у доброму стані. Посівну-2025 аграрії планують розпочати на початку березня.
Про це «Суспільному» розповів в.о директора Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України Олександр Корнійчук.
Він зазначив, що у січні фахівці інституту проводили дослідження озимини та ґрунтів по всій області. Визначили, що 85% посівів у доброму стані. А ось вологи в ґрунтах, особливо у південних регіонах, бракує.
«Ми проводили дослідження на початку січня по запасах продуктивної вологи на глибині 1-1,2 метра. Встановили, що запаси продуктивної вологи на 20-25% нижчі: 145-150 мл за середньої багаторічної норми 170-180 мм. Це центральна частина Вінниччини. Якщо брати південь, то ці запаси дещо нижчі, й там потрібно визначатись із доглядом за озимими колосовими культурами», — розповів науковець.
За словами Корнійчука, відсутність снігу та морози, які спостерігаються протягом останніх днів, поки не несуть загрози озимині, яка встигла сформуватись.
«Посіви, які перебувають у фазі кущення, з осені накопичили більшу кількість цукрів. І за нашими визначеннями, запаси складають 16-18%. Цього достатньо, щоб перенести погодні умови взимку… Я впевнений, що вони перезимують», — сказав Олександр Корнійчук.
За його словами, посівну попередньо планують розпочати на початку березня.
«Весна буде ранньою, до цього потрібно готуватись. Волога буде втрачатися дуже швидко, адже її десь 80% від рівня багаторічного. Питання економії вологи, вибір технологічних процесів, які будуть давати можливість економити, та швидкий посів дадуть можливість отримати дружні сходи ярих культур. На Вінниччині, на півдні посівна стартує з середини березня. Можливо, трохи раніше. Запасів вологи недостатньо, тому треба буде братися до швидких технологічних операцій, щоб спіймати запаси продуктивної вологи й отримати сходи рослин», — розповів Олександр Корнійчук.

