/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F41b74b9a95bd9df31f9c6e62c7625a11.jpg)
Загрозливих явищ для озимих у січні – лютому не спостерігалося
Погода у кінці першої – на початку другої декад лютого характеризувалася швидким зниженням температури повітря до мінусових значень, особливо низьких у нічні години, а також відсутністю на більшій території країни снігового покриву на полях.
Температура ґрунту на глибині 5 см становила 4,5°С морозу. Залежно від регіону ґрунт промерзав на глибину від 7 до 20 см, йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики.
За даними наукових установ, середня температура повітря знаходилася у межах 0,9-8,0°С морозу і була на 0,8-4,0°С нижче норми, або відповідала їй, а у центральних областях — на 1,2°С вище норми.
За повідомленням наукових установ НААН, у більшості регіонів опади були відсутні, лише у Вінницькій області їхня кількість була незначною і становила у середньому 1 мм, у Львівській — 0,2 мм.
За спостереженнями науковців Селекційно-генетичного інституту – НЦНС, у першій декаді лютого внаслідок встановлення стійкої незначної мінусової температури повітря озимі культури припинили вегетацію і нині перебувають у стані зимового спокою.
За повідомленням ДУ «Інститут зернових культур», мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) під час найбільшого похолодання знижувалась до 3-6°С морозу і виявилась вищою за критичну температуру вимерзання озимини. Результати відрощування озимих культур (пшениці, ячменю та ріпаку озимих), моноліти яких було відібрано 25 січня метеостанціями області, показали, що загибелі рослин у зразках немає.
«Загалом загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур протягом січня та першої декади лютого не спостерігалося», — підсумували науковці.

