Владу просять розробити критерії бронювання для фермерів, які обробляють менше 500 га
Владу просять розробити критерії бронювання для фермерів, які обробляють менше 500 га

Владу просять розробити критерії бронювання для фермерів, які обробляють менше 500 га

Всеукраїнський Конгрес Фермерів закликає владу розглянути питання розробки методичних рекомендацій для обласних адміністрацій щодо критеріїв бронювання для фермерських господарств, які обробляють до 500 га землі. Про це повідомляє пресслужба ВКФ.

Зазначається, що з відповідним листом громадська спілка звернулась до Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра аграрної політики та продовольства України Віталія Коваля.

«Наразі склалася ситуація, за якої лише підприємства, що обробляють понад 500 га землі, можуть подавати заявки через портал “Дія” для отримання статусу критично важливого підприємства. Водночас фермерські господарства, які обробляють до 500 га, складають найбільш численну групу агровиробників і переважно є сімейними господарствами, що відповідно до законодавства використовують власну працю (засновників – членів родини). Через це виникла критична ситуація, оскільки такі господарства подають заявки на статус критично важливих підприємств до обласних адміністрацій, де наразі відсутні єдині критерії та методичні рекомендації щодо бронювання військовозобов’язаних працівників аграрного сектору», – зауважили у спілці.

Невизначеність у процесі мобілізації створює нерівні умови для фермерів, що може негативно вплинути на продовольчу безпеку країни та стабільний розвиток аграрного сектору.

З огляду на це Конгрес звертається із проханням забезпечити можливість онлайн-подання заявок на статус критично важливого підприємства для цієї категорії агровиробників та надати роз’яснення щодо механізмів застосування зазначених критеріїв на рівні обласних адміністрацій.

Всеукраїнський конгрес фермерів пропонує врахувати при розробці методичних рекомендацій наступні параметри щодо бронювання:

• Для фермерів, які обробляють від 20 до 100 га, бронюванню підлягає голова, керівник або засновник господарства. Дохід з 1 га має становити не менше, ніж середньостатистичний показник для області, але не менше 20 тис. грн з 1 га. Підприємство повинно бути зареєстровано в Україні, здійснювати діяльність понад 1 рік, а також мати безперервний виробничий процес, що підтверджується податковою звітністю.

Для фермерських господарств (вирощування зернових), які обробляють від 100 до 500 га, бронюванню підлягає голова, керівник або засновник господарства, а також 50% військовозобов’язаних працівників, але не більше, ніж 1 особа на 100 га. Середня заробітна плата має бути не менше 20 тис. грн/міс. (для прифронтових територій може бути менша). Дохід за календарний рік станом на подачу заявки не менше, ніж середньостатистичний показник для області, але не менше 20 тис. грн з 1 га. Підприємство повинно бути зареєстроване в Україні, здійснювати діяльність понад 1 рік, мати безперервний виробничий процес (що підтверджується податковою звітністю), а також не менше 1 застрахованої особи на кожні 100 га.

Для виробників плодоовочевої продукції (садівництво, ягідництво, овочівництво): бронюванню підлягає 50% військовозобов’язаних працівників підприємства без обмеження 1 людина на 100 га.

«Впровадження узгодженого підходу сприятиме ефективному функціонуванню аграрного сектору та забезпеченню стабільного продовольчого забезпечення населення, переконані у Конгресі», – додали у спілці.


Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader