![Категорично не розігрівайте це в мікрохвильовій печі: на вас чекає харчове отруєння](https://thumbor.my.ua/QeyOJAtXZyrGohp5z7Spl9RIbEU=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Ff3a3a407a25cbf35387795a0ba3edf17.png)
Категорично не розігрівайте це в мікрохвильовій печі: на вас чекає харчове отруєння
Чи замислювалися ви, чому після розігріву вчорашньої їжі іноді відчувається дискомфорт у шлунку? Річ не лише у свіжості – деякі продукти при повторному нагріванні можуть стати небезпечними для здоров’я.
Наприклад, якщо залишити рис на столі до наступного дня, у ньому можуть розмножитися бактерії Bacillus cereus. Як пояснюють фахівці, ц бактерії виділяють токсини, стійкі до високих температур – навіть кип’ятіння не знищить отруту.
2022 року в Австралії через розігрітий рис з овочами в офісній їдальні сталося масове отруєння: 34 людини опинилися в лікарні.
Проте ризик криється не тільки в рисі.
До прикладу, гриби під час повторного нагрівання можуть утворювати канцерогенні нитрозаміни. Особливо небезпечними є шампіньйони – їхні білки розкладаються, утворюючи токсичні сполуки.
А як щодо шпинату та селери? Дослідження, проведене Німецьким інститутом харчування 2023 року, виявило, що під час повторного нагрівання нітрати в цих овочах перетворюються на нітрити, які заважають переносу кисню в кров.
![loader](/files/images/preloader.gif)