На Харківщині переробна компанія продовжує виробляти продукцію преміальної якості
На Харківщині переробна компанія продовжує виробляти продукцію преміальної якості

На Харківщині переробна компанія продовжує виробляти продукцію преміальної якості

У компанії, що працює на Харківщині, виготовляють заморожену продукцію – овочі, ягоди та фрукти для покупців продукції преміальної якості. Відтак прагнуть лише до найвищих якісних показників. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Виготовити якісний продукт можна лише з якісної сировини. Це твердження є незаперечною істиною для будь-якої сфери. Та особливо актуально воно для сфери перероблення ягід та фруктів. Тим паче у нинішніх реаліях: з постійним ризиком відключень електропостачання та дефіцитом людського ресурсу. За таких умов працювати з низькоякісною сировиною виробникам зовсім невигідно, запевняє керівник компанії «Артика-Біо» Сергій СУХИНА.

Підприємству, що постраждало внаслідок війни, за кілька років вдалося відновити левову частку обсягів виробництва.

Становлення підприємства «Артика-Біо» з Харківщини відбувалося поступово роками. З часом підприємці нарощували обсяги виробництва та здобували неоціненний досвід, навчаючись на власних успіхах та помилках.

“У 2021 році наша компанія мала, що називається, «повний пакет», адже на нашому сільськогосподарському підприємстві вирощували сировину, яку переробляли на власних виробничих потужностях. Основний акцент був на заморожуванні овочів. Ми мали близько 15 гектарів броколі, вирощували також цвітну капусту. Висадили й плантації малини. Переробляли також овочі, фрукти та ягоди, які закуповували в інших виробників. Заморожену продукцію фасували, мали власну торгову марку. Реалізували вироблене у сегменті В2В, а також активно співпрацювали з торговельними мережами, виробляючи продукцію під їхніми торговими марками. Однак після вторгнення все змінилося. У 2022 році підприємство було практично повністю зруйноване, а поля – заміновані”, – розповідає Сергій Сухина.

Утім, підприємці не опустили рук, і влітку 2022-го релокувалися до іншого регіону, хоча й залишилися господарювати на рідній Харківщині. Розпочинати довелося з нуля.

Проте поступово процес ішов, і за кілька років у компанії «Артика-Біо» зуміли відновити обсяги виробництва приблизно на 70 відсотків, при цьому дещо змінивши підходи .

“На цей раз ми пішли іншим шляхом, виробляючи продукцію за нашою специфікацією для власної торгової марки на потужностях інших підприємств. Таким чином зараз переробляємо значну частину продукції, при цьому практикуючи стовідсотковий контроль якості сировини, усього процесу та готового продукту. Маючи понад два десятки років досвіду роботи із заморожування, ми враховуємо багато аспектів, на які не звертають увагу ті, хто лише розпочинає свій шлях у цьому бізнесі. Завдяки грантовій підтримці оновили сертифікацію HACCP, і зараз продовжуємо працювати, дотримуючись усіх передбачених нею вимог”, – зазначає очільник компанії.

2023 році для потреб оновленого підприємства придбали сучасну лінію для фасування заморожених овочів та ягід і сконцентрували діяльність саме на цьому напрямку.

Сучасне інноваційне устаткування обладнане металодетектором та здатне фасувати продукцію для будь-якої торгової марки, забезпечуючи дотримання усіх стандартів. На лінії є змога розфасовувати овочі, фрукти та ягоди у поліпропіленові пакети різної місткості – від 0,2 до 2,5 кілограма. Її потужність – до 25 пакетів за хвилину.

Одним з найважливіших факторів для досягнення високої якості продукції є її правильне зберігання після заморожування. Нехтування правилами зберігання призводить до суттєвих проблем у майбутньому, акцентує Сергій Сухина.

Тому до цього у компанії «Артика-Біо» ставляться з особливою ретельністю, зважаючи на ризик відключень електропостачання. На підприємстві мають потужний генератор, який за потреби дає змогу отримувати резервне живлення для камер зберігання.

“Завдяки джерелу резервного живлення маємо гарантію того, що за будь-яких умов забезпечимо якісне зберігання. Та все ж відключення електроенергії позначаються на процесі виробництва загалом. Адже сучасне виробництво заморожених овочів та ягід – це тонни продукції на годину. І якщо підприємство вимушено простоює близько шести годин, то втрати будуть досить вагомими. Тим паче що ягоди псуються дуже швидко, і в процесі перероблення важливий не просто кожен день, а навіть кожна година. Бо що швидше після збору сировини її вдасться переробити, то якіснішим зрештою буде готовий продукт”, — каже фахівець.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader