/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F25f88a4965fd7f98dc566d63b2bc5ebc.jpg)
Розпушувач чи сода: що краще додавати в тісто для пухкості
У певних рецептах логічніше класти соду, у певних – розпушувач.
Сода та розпушувач виконують одну функцію – допомагають тісту піднятися під час запікання та роблять його повітряним.
Харчова сода — це 100% бікарбонат натрію, а розпушувач — це суміш бікарбонату натрію та кислоти, схожої на винний камінь, для активації якої потрібні волога та тепло. Тож по суті, розпушувач – це розбавлена кислотою сода. Однак працюють вони дещо по-різному.
Коли використовувати соду
Дія соди в випічці заснована на простій хімічній реакції. Луг в складі соди вступає в реакцію з кислими компонентами і виділяє бульбашки повітря. Тісто стає повітряним і швидко піднімається при готуванні.
Тому щоб сода правильно подіяла, в тісті повинні бути кислі інгредієнти: лимонний сік, кефір, кисле молоко, ягідний сік, сметана. Дуже повітряними і легкими з содою виходять млинці на кислому молоці або оладки.
Коли потрібно додавати розпушувач в тісто
До складу розпушувача входить борошно, сода і кислий компонент, з якою сода реагує. Розпушувач ми додаємо в тісто в тому випадку, якщо кислі компоненти не використовуються. З ним виходять хороші бісквіти і печиво.
Але запам’ятайте, що він може не спрацювати, якщо довго зберігався відкритим і в нього потрапила волога. Тому розпушувач краще купувати в маленьких пакетиках.
Розпушувач вступає в реакцію одразу після додавання рідких інгредієнтів. Тому вироби з розпушувачем рекомендується одразу відправляти в духовку, поки реакція не закінчилася.
Пам’ятайте: заміна розпушувача чи соди не критична, і ви все одно отримаєте цілком пухку випічку.
Раніше ми писали, як приготувати печиво "Горішки" зі згущеним молоком. Більше про рецепт читайте у новині.

