Сирний бізнес України опинився у зоні ризику через імпорт
Сирний бізнес України опинився у зоні ризику через імпорт

Сирний бізнес України опинився у зоні ризику через імпорт

В Україні існує ймовірність, що сирів із Євросоюзу буде більше, й вітчизняного виробника почнуть витискати.

Про це заявив виконавчий директор «Спілки молочних підприємств» Арсен Дідур в інтерв’ю «Економічній правді».

«Сирний бізнес у зоні ризику. Якщо його розділити на сир і сирні продукти (із додаванням рослинної олії), то виробники останніх орієнтувалися не на внутрішній ринок, а на експорт. Його ми втратили через логістику, адже основні споживачі були в Казахстані та Узбекистані», — пояснив він. 

І додав, що на внутрішньому ринку основний конкурент — Польща. 

«З Польщею конкурувати важко, тому що вони штампують заводи. У них ефективність переробки достатньо висока. Плюс у них працюють програми державної підтримки на національному рівні та на рівні Євросоюзу. У нас це відсутнє. Наші конкурують тільки тому, що терміни зберігання молока, йогурту чи кремів менші. Наші компанії, користуючись логістичною перевагою, можуть швидко поставити цей товар на полицю», — зазначив Арсен Дідур.

Фахівець нагадав, що історично до 2013 року сирна частина українського молочного бізнесу була орієнтована на росію. Частина випускала продукцію невисокої якості й не поспішала розвиватися. А ті, хто модернізувався, якось нині балансують у цій конкуренції.

«Але якщо ми не збільшимо виробництво молока і не підтримаємо цю категорію, то буде складно конкурувати з польською машиною. Як ми ставилися до ринку Центральної Азії, не відправляючи туди сири, а сирний продукт, так поляки ставляться до нас: «Українець усе з’їсть». Як правило, усе польське, що лежить розфасоване, — з додаванням рослинних жирів», — пояснив Дідур. 

І підсумував, що у мережі може бути перегин у бік імпортного сиру, оскільки у поляків, наприклад, нульова ставка ПДВ, у нас — 20%. Це для них стимул.

Джерело матеріала
loader
loader