Україна за перші 5 місяців 2024/25 МР (вересень – січень) експортувала понад 352 тис. т цукру, що на 17% більше показника за аналогічний період 2023/24 МР.
Про це повідомляє НАЦУ «Укрцукор» у Facebook.
Зазначається, що весь експортований обсяг було спрямовано на світовий ринок, в той час як минулого сезону частка експорту на світовий ринок становила лише 9,5%.
«Суттєве зростання частки світового ринку в експорті цукру є результатом успішних зусиль українських цукровиків з пошуку альтернативних ринків збуту в зв’язку із обмеженнями, накладеними на український цукор з боку ЄС», — уточнили в асоціації.
Основними напрямками експорту українського цукру за перші 5 місяців 2024/25 МР стали:
- Туреччина (19% всього експорту);
- Лівія;
- Сомалі;
- Шрі-Ланка;
- Північна Македонія.
«З 1 січня 2025 року відновилась можливість експорту цукру з України до країн ЄС. За перші 5 місяців 2025 року українці матимуть можливість експортувати до ЄС 107,3 тис. т», — повідомили в асоціації.
І додали, що у виробничому сезоні 2024 року в Україні виробили 1,8 млн т цукру. Обсяг внутрішнього ринку наразі оцінюється в 900 тис. т на рік.