Названо три сільськогосподарські практики, які сприяють досягненню кліматичних цілей ЄС
Названо три сільськогосподарські практики, які сприяють досягненню кліматичних цілей ЄС

Названо три сільськогосподарські практики, які сприяють досягненню кліматичних цілей ЄС

Перехід до органічних сільськогосподарських практик, запровадження сівозміни або диверсифікації культур, а також використання покривних культур у сільському господарстві найбільше сприяють досягненню кліматичних цілей ЄС.

Про це свідчать результати оцінювання потенціалу стратегічних планів Спільної аграрної політки щодо пом’якшення зміни клімату на період 2023-2027 років.

За повідомленням OrganicInfo.ua, оцінка була проведена на замовлення Генерального директорату Європейської комісії з питань сільського господарства та розвитку територій (DG AGRI) у 2024 році у 18 країнах ЄС. Ці країни сукупно обробляють 92% сільськогосподарських площ і утворюють близько 95% викидів парникових газів ЄС від сільського господарства.

Відзначається, що ці три сільськогосподарські практики — органічне виробництво, запровадження сівозміни, використання покривних культур  разом можуть сприяти поглинанню вуглецю (22 млн т СО2-еквіваленту на рік) та скороченню викидів із ґрунту (9 млн т СО2-еквіваленту на рік). Загалом потенціал пом’якшення наслідків кліматичної кризи складає 78%.

Причому більше половини оціненого потенціалу (54%) припадає на органічне сільське господарство, 22% — на стале управління лісами та 18% — на захист пасовищ.

Для пом’якшення наслідків кліматичних змін застосовують різні засоби.

  • На екосхеми припадає 38% оціненого потенціалу пом’якшення.
  • На ENVCLIM (екологічні, кліматичні та інші управлінські зобов’язання) — 30%,
  • На дотримання вимог GAEC (належні аграрні та екологічні практики) — 27% (зокрема, GAEC 6 — стандарт щодо використання покривних посівів і GAEC 7 — стандарт щодо сівозміни).
Джерело матеріала
loader
loader