Які інгредієнти псують смак кави: найбільш невдалі поєднання
Які інгредієнти псують смак кави: найбільш невдалі поєднання

Які інгредієнти псують смак кави: найбільш невдалі поєднання

Інколи під час приготування кави ми додаємо різні інгредієнти. Одні підсилюють смак напою, інші - можуть зіпсувати його.Розповімо про найпоширеніші інгредієнти, які краще не додавати в каву.Ця дієтична добавка отримала надзвичайну популярність останніми роками завдяки просуванню ЗСЖ та моді на підтягнуте у спортзалі тіло з м'язами. Протеїн з нього дійсно багатьом допомагає підвищити споживання білка та досягнути бажаних результатів. Деякі прихильники такого меш-апу стверджують, що він допомагає скоротити кількість перекусів у середині дня, якщо споживати такий коктейль зранку. Інші насолоджуються передтренувальним зарядом енергії, який вони отримують від поєднання протеїну і кофеїну.Але якщо ви поєднуєте ці два популярні ранкові напої перед тренуванням, переконайтеся, що ви знаходитесь недалеко від туалету, оскільки таке поєднання може викликати розлад шлунку. Зрештою, ці два напої краще розділяти, адже ніхто не хоче, щоб зранку болів живіт або, що ще гірше, випити чашку огидної кави. Більшість популярних протеїнових порошків містять штучні підсолоджувачі, які погано розчиняються в каві, а їхня густа текстура руйнує смак доброї кави, надаючи їй грубого, іноді навіть слизького присмаку.Основною перевагою стевії є відсутність калорій, на відміну від цукру, який містить близько 50 калорій на столову ложку. В каві смак стевії часто може перебрати увагу на себе. Хоча стевія покликана точно імітувати цукор, вона має лакричний смак, який нагадує ковток апельсинового соку одразу після чищення зубів, і зазвичай робить каву гіркою на смак.Для бариста це завжди кошмар, коли хтось замовляє один із фруктових сиропів, зарезервованих для холодного чаю, у свою дріп-каву або лате, а потім скаржиться, що він жахливий на смак. Більшість фруктових сиропів - особливо цукерково-солодкі, як-от зелене яблуко чи синя малина - надто терпкі та яскраві, маскують нюанси кавового смаку та підсилюють усе небажане в ньому. Крім того, ці ароматизатори роблять молоко прогірклим на смак, тому забудьте про їх додавання в лате або капучино.Якщо ви категорично проти фруктових добавок до кави, є кілька ягідних смаків, які варто розглянути. Чорничний сироп у каві - чудовий вибір, особливо для прохолодного літнього напою з льодом. Деякі любителі солодкого лате полюбляють полуницю та малину, але вони можуть бути не дуже вдалими або залежати від особистих уподобань.Варто завдячити американським трендам та Starbucks за введення оливкової олії в каві у популярність. Компанія назвала свою катастрофічну комбінацію лінійкою кавових напоїв Oleato, і вона була передбачувано знята з виробництва менш ніж через рік.Оскільки вода та олія - не найкращі друзі, їх потрібно змішати, щоб повністю поєднати. Горіхові аромати часто добре поєднуються з кавою, але у випадку з оливковою олією її горіховість посилюється солоними нотками умамі, які затьмарюють природну солодкість кави. Якщо все-таки у вашій каві повинна бути ця олія, то варто її додати спочатку до вівсяного молока, а вже цю суміш до вашого капучино чи лате. Вівсяне молоко та олія легко емульгуються, а трав'янистий смак олії не перебиватиме каву.Йому зовсім не місце в кавових напоях. Зазвичай рисове молоко має м'який і солодкий смак, що наче пасує до кави, але перш ніж додавати його в заварку або намагатися збити для пишного капучино, зверніть увагу на його консистенцію. Мінімальний вміст білка в рисовому молоці означає, що воно погано збивається, тому для лате і капучино краще використовувати вівсяне або кеш'ю молоко. Рисове - водянисте і рідке, тоді як ідеальне молоко для смачного кавового напою більш жирне та вершкове.Чорна кава сама по собі міцний напій, а у поєднанні з горілкою - це ніби розпечена куля, що буде нестися вашим горлом. Вона - це популярний вибір для перетворення кави з "ранкового пробудження" на затишний"вечірній келих". Її різкий смак і аромат зазвичай перебиває делікатну насиченість кави, розбавляючи її і надаючи їй хімічного присмаку.Ви, напевно, чули про це "геніальне" поєднання, яке ще кличуть куленепробивна кава. Ідея цього жирного напою, за словами засновника Bulletproof Coffee Дейва Аспрі, полягає в тому, що він усуває затуманення мозку і допомагає контролювати вагу, але його зухвалі твердження зустрічають критику. Можливо, оскільки жир перетравлюється повільно, він може зв'язуватися з кофеїном і викликати ефект повільного вивільнення, забезпечуючи таким чином більш тривалу енергію, але це ще не доведено науково. Важко сказати, чи є якась психологічна або поживна користь від додавання вершкового масла до кави, але одне можна сказати напевно: воно найчастіше не смакує. Масло також надає каві жирної текстури, по суті, позбавляючи каву густоти і замінюючи її густою, маслянистою консистенцією.Кавові вершки - це вершково-цукрова добавка до кави, яка замінює вершки та цукор, і зазвичай не містить молока взагалі. Натомість вода, рослинна олія та цукор надають"кавовим вершкам" гладкої текстури та цукерково-солодкого смаку. Популярні бренди містять близько 5 грамів цукру в одній столовій ложці продукту. Продукт практично невідомий в Україні, але активно споживається в Америці та у деяких країнах Європи. А починати день із солодкої бомби - зазвичай поганий варіант. Тож якщо ви звикли до вершків у вашій каві, то перегляньте рішення переходу на такий чи схожий продукт, щоб не зіпсувати свій досвід споживання улюбленої кави зранку. Замість цього, щоб отримати легку та солодку каву, використовуйте горіхове молоко або додайте трохи меду, кленового сиропу або кокосового цукру.Матча став популярною альтернативою каві в останні роки, з'явившись у кав'ярнях по всій країні і навіть у великих мережах кав'ярень. Матча - це дрібномелений порошок зеленого чаю родом з Японії, який зазвичай використовують замість еспресо в лате. Але, експерименти з нею вже почали призводити до того, що матчу намагаються змішати з еспресо. Матча має схожий смак із зеленим чаєм: землистий, трав'янистий, злегка гіркуватий і трохи терпкий. Еспресо має дещо схожий профіль з гіркими, міцними нотками, іноді землистими. Поєднання цих двох напоїв, які смачні самі по собі, означає посилення цих смаків у кожному з них, але не гармонійне. Таке поєднання створює їдку, кислувату кашу, яку молоко і цукор не в змозі заспокоїти.Додавання порції еспресо у фільтр-каву може мати катастрофічні наслідки, впливаючи на смак кави та ваше здоров'я. Додавання еспресо до кави може серйозно вплинути на смак напою, роблячи його надто темним і насиченим, а також додаючи аромати, які можуть погано поєднуватися з нотами крапельної кави, наприклад, димність від еспресо поверх цитрусових нот у завареній каві.Ще одне доповнення до списку затребуваних альтернативних підсолоджувачів. Сироп агави являє собою густу солодку рідину. Він виготовляється з рослини агави - сукуленту, що росте в Мексиці та Карибському басейні. Перш ніж додавати агаву до кави, важливо знати, що вона приблизно на третину солодша за цукор. Високий вміст фруктози дозволяє легко пересолодити напої, які потребують лише невеликого додавання солодкості, оскільки її не можна використовувати у співвідношенні 1 до 1 замість цукру. Сироп залишає після себе злегка гострий карамельний присмак, який може бути привабливим у деяких видах кави, наприклад, темного обсмаження, але кислі сорти світлого обсмаження можуть мати кислуватий присмак з додаванням агави.Хто б міг подумати, але соцмережі просунули й такий рецепт. Як і всі харчові тренди, які викликають бажання ніколи більше не заглядати в Інтернет. Про те, чи є ця страшна суміш ще однією потенційно корисною версією куленепробивної кави, точаться гарячі суперечки. Але, як і куленепробивна кава, цей підступний дует заохочує споживання насичених жирів зранку, що може бути шкідливим для здоров'я. На додаток до потенційних негативних наслідків, така кава навряд хоч комусь може видатися смачною. Майонез не вдасться розчинити в каві, тож він буде просто плавати на поверхні вашої кави.Якщо ви коли-небудь мали задоволення насолоджуватися вишуканим еспресо в італійській кав'ярні, ви могли помітити, що його прикрашає часточка лимона. Хоча лимон додає напою привабливий відтінок кольору, його не слід використовувати для надання каві додаткового смаку, як зазначає бариста. В даному випадку це поєднання не спрацює через конфлікт смаків, оскільки вони занадто схожі: обидва гіркі та складні. Вони виявляють найгірше один в одному, створюючи кислий безлад у вашій чашці.Чому, запитаєте ви, еспресо подають з лимоном, якщо ці два інгредієнти не поєднуються? Одна з теорій сягає корінням часів Другої світової війни, коли в деяких частинах Європи не вистачало води, а санітарія не була гарантована. Можливо, кружечок лимона використовувався для дезінфекції чашки перед тим, як пити з неї, і водночас слугував естетично привабливим гарніром. Якою б не була причина, пише бариста, краще оцінити лимонну чарівність і зробити швидке фото, а потім викинути лимон перед тим, як зробити ковток. Хоча знайдеться безліч прихильників такого поєднання. Тому знову ж, усе на ваш смак.Це вершкова, шовковиста молочна альтернатива, яка творить чудеса в безлічі рецептів, особливо в азійських супах, тушкованому м'ясі та випічці.Тропічний смак кокосового молока може здаватися кислим і оцтовим у чашці кави, навіть якщо воно має оптимальну вершкову, насичену жирами текстуру. Щоб досягти такого рівня інтенсивної вершковості, але мінімізувати яскравий кокосовий смак, спробуйте замість нього використовувати кокосові вершки в каві. Ви все одно відчуєте смак кокоса, але лише як легкий післясмак, оскільки завдяки надзвичайній насиченості кокосових вершків вам потрібно буде використати зовсім небагато.

Джерело матеріала
loader
loader