На Одещині крафтове підприємство виробляє продукцію на власному млині
На Одещині крафтове підприємство виробляє продукцію на власному млині

На Одещині крафтове підприємство виробляє продукцію на власному млині

Борошно та сиродавлену соняшникову олію виробляє крафтове підприємство на Одещині. Його власник Юрій Тараненко все робить сам: від обслуговування млина до виробництва меблів у власній крамниці. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Зайнятися підприємництвом Юрій Тараненко разом з дружиною вирішив сім років тому. За його словами, перевагу віддали крафтовому виробництву борошна, сиродавленого масла і цільнозернового борошна.

“Відкрили крамнички: вона свою, я свою. Почали торгувати продуктами харчування. Але потім, коли почали брати додому їсти, зрозуміли, що продукти харчування не всі однакові. Дешевий товар — не ті смакові якості, не та чистота. Дорожчий товар — вищої якості. Тобто виробник цінує клієнтів, працює на якість, не на об’єм та ціну” — сказав Юрій.

Він додав, що у садочках і школах борошно вищого ґатунку офіційно заборонили. Натомість дають лише цільнозернові вироби. Саме тому чоловік вирішив запустити виробництво натурального борошна.

4

“Я взяв книжки, шукав в Інтернеті, і дійсно так. Борошно вищого гатунку — це по суті що? Це начебто як борошно, але там нічого корисного вже не лишилося. Ну є якісь мікроелементи, які залишилися. З нього виходить гарна випічка: пишна, світла, красива, смачна, але не більше”.

Перший млин з’явився чотири роки тому, розповів підприємець. Його родина взяла в кредит.

“Важко було все це починати. Почав я все вивчати, як-то кажуть, “каміння бити і ноги” на цьому млині. Навчилися, з’ясували. Бо просто так взяти і робити — так одразу не вийде”.

Працюючи на млині чоловік почав знайомитись із сортами пшениці. Перш за все вивчав їх корисні властивості, зазначив він.

“Вивчав весь цей процес, як це відбувається. Вчив, що таке “ендосперм” — внутрішня м’яка частина, що таке “зародок”, наскільки він корисний. Також вивчав, що таке “оболонка” і на що вона впливає”.

Наразі чоловік має приватні пекарні в Одесі та Білгород-Дністровському. Там випікають натуральний бездріжджовий хліб.

“У деяких борошно залежується, стоїть — у нас такого немає. Буває таке, що не встигаємо. Є вже клієнти, які знають нас. Плюс ми самі випікаємо з нашого борошна хліб. Я везу на приватну пекарню, дівчата печуть там натуральний, бездріжджовий хліб”, — зауважив Тараненко.

Млин виробляє близько сто кілограм борошна на годину, продовжив він. Загалом підприємство виготовляє 20 видів борошна.

“Якість млина безпосередньо залежить від чіткої подачі сировини. Якщо сировина буде швидко або повільно сипатись, від цього залежать і якість борошна, і фракція борошна. Тому до цього верхнього механізму я поставився дуже так прискіпливо: і подачу відрегулював грамотно, і зробив відвід повітря, який відводить гаряче повітря, аби там не накопичувався конденсат”.

Також у продажі є сиродавлена олія. Спочатку підприємство співпрацювало з постачальником з Одеси і перепродавало його продукцію, розповів Юрій. Але після скарг людей чоловік почав сам виготовляти таку олію.

“Люди почали казати: “Юр, а олія не зовсім натуральна”. Я задумався, спробував, проаналізував і вирішив придбати перший станок — прес, на якому давиться олія. Почали робити олію і зрозуміли, що є велика різниця в олії, яку роблю я, і олії, яку ми брали на перепродаж. Потім ми придумали пляшечки, наліпки, логотип”, — згадує власник.

Усе, що є на підприємстві, Юрій Тараненко зробив сам: від обслуговування млина до виробництва меблів у власній крамниці.

“Інколи люди не вірять, що я зробив це своїми руками. Думають, що я все вигадав. Ці полиці, стелажі — все, що ви бачите в крамниці дерев’яне — все я робив сам. Я кожну дощечку полірував. В деяких моментах навіть покривав льоном”, — поділився він.

Юрій Тараненко радить підприємцям не боятись відкривати власну справу. За його словами, слід розвиватися і вкладати в неї кошти.

“Ми на початку не мали можливості взяти кредит, коли все починали. Перші роки було дуже важко. І здавалося, що це взагалі неможливо. Потім, коли ми вже набрались досвіду, коли була можливість позичити гроші і розвиватися в цьому напрямку. Ми знайшли ті гроші, ми вклали”, — резюмував чоловік.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader