Ціни на цукор 20 січня досягли найнижчого рівня за понад три роки на тлі новин про те, що Індія, другий за величиною виробник у світі, дозволить експорт 1 мільйона метричних тонн цукру в поточному сезоні, який триватиме до кінця вересня. Про це пише Reuters.
Нью-Делі має намір дозволити експорт у спробі підтримати цукрові заводи та підняти внутрішні ціни на цукор, які перебували під тиском в останні місяці.
Хоча протягом кількох тижнів ходили чутки про ймовірний дозвіл на експорт, рішення стало несподіванкою для деяких трейдерів, оскільки цього сезону очікується, що виробництво буде нижчим за споживання вперше за вісім років.
«Ці новини, швидше за все, чинитимуть тиск на світові ціни» – сказав Уоррен Паттерсон, голова стратегії товарних ринків в ING. Ф'ючерси на білий цукор на біржі ICE у моменті досягли $470 за тонну, що є найнижчим рівнем з вересня 2021 року.
Пізніше вони торгувалися зі зниженням на 1% за ціною $473,60 за тонну, знижуючись з початку року більш ніж на 5%.
Сировинні ф'ючерси на цукор не торгувалися через свято у США, але закрилися зі зниженням на 1% на рівні 18,22 центів за фунт у п'ятницю.
За даними провідних торгових будинків країни, виробництво в Індії може впасти близько 27 мільйонів тонн з 32 мільйонів тонн минулого року і нижче річного споживання понад 29 мільйонів тонн.
У попередньому сезоні Нью-Делі не дозволяв експорт. Ціни на цукор також перебувають під тиском цього року через побоювання, що Таїланд може продати більше цукру через зупинку експорту сиропу до Китаю.Китайська влада попросила Таїланд перевірити десятки заводів перед початком переговорів про зняття заборони, накладеної минулого місяця на експорт цукрового сиропу та лікерів до країн Південно-Східної Азії.
До слова, глобальна інфляція залишатиметься головним ризиком для економіки світу у 2025 році. Найбільш небезпечні тенденції назвав колишній голова Центрального банку Швейцарії Філіп Хільдебранд