Морква дешевшає через проблеми з якістю
Морква дешевшає через проблеми з якістю

Морква дешевшає через проблеми з якістю

Відпускні ціни на моркву цього тижня в Україні почали знижуватись.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

За словами виробників, вони все частіше змушені перебирати наявні запаси коренеплодів, при цьому відсоток відбракування значно вищий порівняно з аналогічним періодом минулого року. Особливо гостро ця проблема зараз стоїть перед тими фермерами, сховища яких не обладнані належним чином.

Лише з початку цього тижня морква на українському ринку подешевшала в середньому на 10%. Сьогодні виробники пропонують до продажу ці коренеплоди по 23-30 грн/кг ($0,54-0,71/кг) залежно від якості та обсягу партії. При цьому зазначимо, що йти на такі цінові коригування виробники змушені навіть за умов обмеженої пропозиції якісної моркви на ринку.

За словами виробників, на ціни тисне дуже стриманий попит на овочі середньої та низької якості. Гуртові компанії та роздрібні мережі готові закуповувати зазначені коренеплоди лише невеликими партіями, пояснюючи своє рішення вкрай низькими темпами реалізації у роздробі.

Проблеми з якістю овочів цього сезону виробники пояснюють несприятливими погодними умовами в період вегетації та збирання врожаю. Починаючи з другого літнього місяця 2024 року, в Україні встановилася посушлива спекотна погода, яка не давала нормального розвитку насадженням. Восени минулого року, через опади під час збирання, фермери змушені були закладати на зберігання продукцію з високою вологістю.

Водночас, незважаючи на здешевлення моркви, на сьогоднішній день ці коренеплоди в Україні пропонуються до продажу в середньому в 2,2 раза дорожче, ніж у середині січня минулого року.

Джерело матеріала
loader
loader