/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2Fb8bfea1fa99c5d9f0c35b91f249e4821.jpg)
В Україні рекордно подорожчав чеснок
З середини грудня ціни на часник на полицях магазинів упевнено перевалили за позначку 200 грн за кг. У гривнях це абсолютний рекорд. Навіть під час пандемії цей овоч коштував дешевше, бо до війни його де-не-де вирощували на великих полях. Тепер гасити полум’я попиту на цей пекучий овоч нема чим. В Україні важко знайти навіть пару товарних партій, а імпорт якісного часнику надто дорогий, передає LIGA.net.
«Дуже важко знайти навіть дві тонни товарного часнику для власного виробництва. Його сталого вирощування в Україні немає. Залишилися дрібні партії з городів, різної якості, сортів. Навіть для торгових мереж це не підходить. Що вже казати про промислове перероблення», – розповів Сергій Шиш, директор групи компаній «Єврошок», яка займається переробкою часнику (ТМ марка «Все по часнику»).
Часник подорожчав через накладання один на одного декількох факторів.
- По-перше, в Європі на нього зріс попит. Експерти пов’язують це зі збільшенням чисельності емігрантів з країн, де часник є важливим складником національної кухні. У німецьких та австрійських супермаркетах середня ціна становить близько 6 євро, хоча є випадки із захмарними майже 20 євро за кілограм.
- По-друге, часнику не вистачає на всіх – пропозиція відстає від попиту. Головний виробник часнику в ЄС – Іспанія. Отже, в Україні проблеми з імпортом часнику – він занадто дорогий. А власного овочу в достатніх обсягах немає. Випадки, коли невеличкі партії українського часнику експортували в Японію, є виключенням.
За статистикою Держстату, за чотири роки, з 2020, площі засіву часником в Україні скоротилася майже на 15% – до 21 000 га. Майже все вирощують дрібні й сімейні господарства. Гуртові покупці підозрюють, що офіційна статистика перебільшує площі. Головна проблема з вирощуванням часнику – необхідність залучення великої кількості працівників. За останні п’ять років у країну не було завезено жодного обладнання для механізації вирощування часнику – жодної сівалки, калібратора, збирального комбайна. Хоча навіть із витратами на ручну працю дохідність часнику вражає – у разі дотримання технологій дохід з гектара має дорівнювати грошовому потоку з 40 га, засіяних кукурудзою.

