В Україні стабілізувалися ціни на молочні продукти - Асоціація виробників
В Україні стабілізувалися ціни на молочні продукти - Асоціація виробників

В Україні стабілізувалися ціни на молочні продукти - Асоціація виробників

Зниження споживання молокопродуктів, надлишок молока-сировини на внутрішньому ринку та скорочення експорту в період новорічних свят сприяють стабілізації цін на молочні продукти в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що на внутрішньому ринку України існують певні ознаки стабілізації цін на молочну продукцію. Ціни на більшість позицій свіжої молочної продукції не суттєво підвищилися.

В країні скорочується реалізація молочної продукції через зниження купівельної спроможності українських споживачів. Українські споживачі з доходами нижче середнього почали відмовляти собі в молочних продуктах через зростання цін не тільки на молочний ряд, але й на інші продукти харчування. В країні росте споживання спредів, як більш дешевої альтернативи вершковому маслу.

Закупівельні ціни на молоко-сировину стабілізувалися в другій половині грудня через зниження попиту на молоко-сировину в Україні з боку молокопереробних підприємств. На внутрішньому ринку з’явилися надлишки молока-сировини. Спостерігається скорочення обсягів експорту молочної продукції з України в період святкування Різдва, коли активність на світовому молочному ринку традиційно знижується.

В Україні станом на 6 січня пастеризоване молоко в середньому коштувало 55,45 грн/кг (+1% до попереднього місяця і +20% до минулого року).

Кефір жирністю 2,5% в середньому коштував 66,50 грн/кг (+2,5% до грудня 2024 року +23% до минулого року). Ціна на сметану жирністю 15% становить у середньому 159,49 грн/кг (+1,7% та +23% відповідно).

Щодо вартості питного йогурта, то середня ціна становила 101,95 грн/кг (+0,1% до ціни минулого місяця та +14% до минулорічної). Водночас здорожчав і йогурт у стаканах - до 157,73 грн/кг (+0,9% та +16%).

Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% сягнула 261,41 грн/кг. Продукт здорожчав на 4,6% порівняно до попереднього місяця та на 21% проти минулорічного періоду.

Вершкове масло жирністю 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 540,97 грн/кг (+4% до грудня і +30% до минулого року).

Сир "Український" жирністю 50% на полицях супермаркетів в середньому коштує 526,57 грн/кг (+2% до минулого місяця і +18% до минулого року). Подорожчали також сири "Голландський" жирністю 45% - до 515,87 грн/кг (+3% та +16%) та "Гауда" жирністю 45% - до 530,44 грн/кг (+1% та +20% відповідно).

Крім того, сир "Маасдам" жирністю 45% вартує до 689,28 грн/кг, що 18,2% більше, ніж місяць тому та на 26% дорожче від показника попереднього року. Сир "Моцарелла" жирністю 45% українського виробництва здорожчав до 528,47 грн/кг (+0,3% та +26%).

Як повідомлялось, зростання цін на молоко-сировину та витрат на виробництво веде до подорожчання молочних продуктів у магазинах і зменшення їх споживання в Україні.

Теги за темою
Виробництво
Джерело матеріала
loader