Рекордні ціни на часник: чому вони не знижуватимуться
Рекордні ціни на часник: чому вони не знижуватимуться

Рекордні ціни на часник: чому вони не знижуватимуться

Рекордні ціни на часник: чому вони не знижуватимуться

Роз'яснення дали експерти.

В Україні вже не очікується низьких цін на часник, оскільки немає його достатніх запасів. Але у країнах Європи ціна на цей овоч є у 1,5 раза більшою. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, з середини грудня ціни на часник на полицях магазинів упевнено перевалили за позначку 200 грн/кг. У гривнях це абсолютний рекорд. Навіть під час пандемії цей овоч коштував дешевше, бо до війни його де-не-де вирощували на великих полях.

В Україні важко знайти навіть пару товарних партій, а імпорт якісного часнику надто дорогий.

«Дуже важко знайти навіть дві тонни товарного часнику для власного виробництва. Його постійне вирощування в Україні немає. Залишилися дрібні партії з городів, різної якості, сортів. Навіть для торгових мереж вони не підходять. Що вже говорити про промислову переробку», – сказав  директор групи компаній «Єврошок» Сергій Шиш, пише видання LIGA.net.

Подорожчання часнику відбулося через накладання один на одного декількох факторів. По-перше, у Європі на нього зріс попит. Експерти пов'язують це зі збільшенням чисельності емігрантів із країн, де часник є важливою складовою національної кухні. Так, у німецьких та австрійських супермаркетах середня ціна становить близько 6 євро, хоча є випадки із захмарними майже 20 євро за кілограм.

По-друге, часнику не вистачає на всіх – пропозиція відстає від попиту. Головний виробник часнику в ЄС – Іспанія.

«Цього року іспанські виробники часнику повністю вичерпали запаси, чого не траплялося останні три роки. Це сталося через погодні умови, подорожчання вартості найманих працівників та транспорту. Зараз навіть альтернативні постачальники (з Південної Америки) вичерпали свої запаси, що дозволяє цінам зростати до нового сезону», – прогнозує представник нідерландської компанії Denimpex Денні Дін.

Він зауважив, що європейські постачальники вже вичерпали квоти на завезення китайського часнику до ЄС. Тому тепер його імпортують із сплатою штрафів – 1200 євро за тонну. Тому ціна зростає, але часник все одно купують.

За словами експертів, в Україні проблеми з імпортом часнику – він надто дорогий. А власного виробництва овочів у достатніх обсягах немає. Випадки, коли невеликі партії українського часнику експортували до Японії, є винятком.

За статистикою Держстату, за чотири роки, з 2020 року, площа під часником в Україні скоротилася майже на 15% – до 21 000 га. Майже всі вирощують дрібні та сімейні господарства. Оптовики не виключають, що офіційна статистика перебільшує площу посівів.

«Принаймні цього року я не бачив полів часнику понад два гектари. Хоча перед війною були поля 50 та 70 гектарів», – пояснив Шиш.

Експерти додали, що головна проблема із вирощуванням часнику – необхідність залучати велику кількість працівників.

«За останні п'ять років у країну не завозили обладнання для механізації вирощування часнику – жодної сівалки, калібратора, збирального комбайна», – йдеться у повідомленні.

Раніше науковці з «Інституту аграрної економіки» порахували вартість новорічного столу 2025 року за середніми цінами супермаркетів України.

Джерело матеріала
loader
loader