Динаміка зростання вартості цього продукту вища, ніж у біткоїна. Що ж це - нафта, уран, кольорові метали? А може, золото? Чи, може, кава? Насправді це какао-боби.
Світові економісти вже заявили, що ціна на какао-боби впродовж 2024 року зросла на 185%. Наразі за метричну тону какао-бобів вже просять майже 12 тисяч доларів США. Для порівняння, навіть рекордно дорогий біткоїн залишився десь позаду, адже зріс у ціні «лише» на 128%.
Про те, чому головний інгредієнт шоколаду продовжує рости у ціні, чи дійсно це загрожує шоколадною кризою, а також про крафтовий солодкий продукт від переселенки з Краматорська читайте у матеріалі Коротко про.
Дефіцит три роки поспіль
Шоколатьє і власниця бренду крафтового шоколаду SoYKa Юлія Савицька, яка родом з Краматорська, а наразі мешкає на Закарпатті, показує мішечки з какао-бобами. Каже, потрапляють вони до неї аж з Венесуели і Мадагаскару.
- Я перепробувала в роботі багато какао-бобів — з різних країн, регіонів, але зупинила всій вибір саме на цих, так званого ароматичного класу, - розповідає Коротко про шоколатьє Юлія Савинська. – Якість прекрасна, а ціна… Дійсно, ціни на цей продукт зростають. Цю тенденцію помітили всі виробники шоколаду.
Експерти лякають шоколадною кризою, що от-от настане. Хоча дефіцит какао відчувається вже три роки поспіль.
- На врожайність цієї культури дуже впливає зміна клімату, - пояснює Юлія Савинська.
Більшість какао-плантацій знаходяться у Західній Африці, а саме в Кот-д'Івуарі та Гані. Фото: agri4africa.com
Замість какао-плантацій - пасовисько
2024-й став особливо прикрим для фермерів, які вирощують какао-боби. Більшість какао-плантацій знаходяться у Західній Африці, а саме в Кот-д'Івуарі та Гані. Останні роки регіон потерпає від погодних гойдалок.
Спочатку плантації заливали сильні дощі, що призвели до повеней. Опісля розпочалася посуха з сильними вітрами.
Але й на цьому біди фермерів не закінчилися: какао-боби "доїдають" хвороби і шкідники, що різко активізувалися. Тому деякі аграрії вирішили: «До біса какао, засіємо землі травою для майбутнього пасовища, утримання якого набагато дешевше». Інші ж намагаються врятувати свої плантації, висаджують нові дерева какао, які почнуть плодоносити лише на четвертий або п’ятий рік.
Ще одна причина підвищення цін на какао-боби – це нахабність трейдерів. Спекулянти хочуть «бути у шоколаді», тобто добряче заробити на подорожчанні продукції. І підвищують ціни до історичного максимуму. Схожа ситуація була у 1977 році. Тоді ціни на какао-боби також різко злетіли догори, ще й саме напередодні Дня святого Валентина.
- Скажу вам, що ціна особливо кусається саме на какао-боби, які використовують великі гравці ринку, тобто для масового споживача, - відкриває секрет Юлія. – Вартість «моїх» какао-бобів також зросла, але не так різко, як на продукцію з того ж Кот-д'Івуару.
Великі шоколадні торгові марки, продукцію яких можна придбати у будь-якому магазині, теж криза з какао не оминула. Вони зменшують розмір і вагу плиток шоколаду, додають нові лінійки з нешоколадними начинками і смаками. А дехто активно використовує дешеву пальмову олію замість дорогого какао-масла.
Та не шоколадом єдиним. Какао застосовують для виробництва безалкогольних напоїв, алкоголю, косметики, харчових добавок, ароматизаторів та багато іншого. Не виключено, що й в цих галузях виробники будуть «хімічити».
Шоколатьє з Краматорська
Якщо погіршиться якість чи надто підвищиться вартість, то зникнуть покупці. Цей факт добре знають маленькі шоколадні бренди. Тому намагаються вижити, урізноманітнюючи асортимент.
Шоколатьє Юлія Савинська з Краматорська наразі мешкає на Закарпатті. Фото: ФБ Юлія Савинська
- До прикладу, я почала нещодавно виготовляти той самий дубайський шоколад, який завірусився у соцмережах, - усміхається Юлія. – А ще пропоную покупцям цукерки. От до зимових свят - у формі ялинкових кульок.
Шоколадної кризи Юлія Савинська не боїться. Жінка знає, як це - починати власний бізнес з нуля. Давно займається виготовленням кондитерських виробів, навіть мала у рідному Краматорську кафе , кондитерську і багато планів на майбутнє. Але все перекреслила війна. З 2022 року Юлія разом з чоловіком та доньками тимчасово мешкає на Закарпатті. Вдома, у Краматорську, постійно "прильоти" та обстріли. Кафе і кондитерську довелося зачинити.
Переїхавши на Закарпаття, жінка вирішила починати все спочатку. Стартувала з навчання по роботі з шоколадом. І в 2023-му почала готувати справжній шоколад з натуральних какао-бобів без додавання рафінованого цукру з унікальним смаком. Свій бренд назвала SoYKa chocolate Сьогодні виготовляє до 40 кг шоколаду на місяць.
- Наш чорний крафтовий шоколад не такий гіркий, як в масових виробників, які надто пересмажують какао-боби, - розповідає. - Має цікаву кислинку, фруктову або ягідну нотку смаку. У молочному це не так помітно. Хоча наш молочний шоколад не такий солодкий, бо ми не додаємо рафінованого цукру.
Якість какао перевіряють у роботі
Створення шоколаду починається з «брудної» роботи. Спочатку треба перебрати усі какао-боби, прибрати дрібні камінці чи гілочки, пошкоджені боби. Опісля йде процес обсмаження та подрібнення.
Далі какао-крупку разом із необхідними інгредієнтами перетирають впродовж 48-72 годин (залежно від рецептури) спеціальним млином до однорідної консистенції. Для того щоб отримати найкращий смак, текстуру, в’язкість та аромат, масу потрібно постійно помішувати – коншувати. Тоді виріб не матиме гіркоти і зайвої вологи.
Майже готовий продукт темперують (це процес нагрівання і охолодження), дозволяють визріти аж до 30 днів залежно від виду.
- Як бачите, це довга та копітка робота, - каже Юлія. – А щоб зрозуміти якість какао-бобів, мені треба з ними попрацювати.
Тому венесуельскі та мадагаскарські обирала так прискіпливо і довго.
- Особисто ви шоколад любите? – запитуємо.
- Обожнюю, - усміхається жінка. – Я люблю наш молочний з кунжутом. Але в топі замовлень у нас гречаний шоколад,
І Юлія, й інші експерти впевнені: попри ціну споживачі будуть купувати шоколад. Тому що альтернативи йому немає. Адже навіть найкращі іриски чи карамельки не замінять смак шоколадної цукерки.
А це шоколад Савинської з натуральних какао-бобів без додавання рафінованого цукру. Фото: ФБ Юлія Савинська