Ціни на харчові продукти в Україні у 2025 році залежатимуть від низки факторів, наприклад, інфляції, врожаю тощо. Про це повідомляє Факти ICTV, пише agronews.ua.
“Коли ми говоримо про продовольчий кошик та очікуваний ріст цін у 2025 році, то в бюджеті закладено індекс інфляцій у розмірі 9,5%. Це індекс росту в споживчих цінах. Але треба розуміти, що це загальний індекс, тому що кожна група товарів буде рости по-різному”, – пояснив член Економічного дискусійного клубу, економіст Олег Пендзин.
Ціни на харчові продукти напряму залежать від врожайності 2025 року, зазначив він.
“2023 рік був врожайним, інфляція була за рік на рівні 5,5%. 2024-й не був врожайним, інфляція 12,2%. Тобто ріст цін залежить від врожайності та загального обсягу збору. Цього року зібрали на 10 млн тонн зерна менше, мінус 30% картоплі врожаю. Що відбувається з картоплею? Різко зросла в ціні. Наприклад, що з яйцями? 50% росту. Чому? Тому що 70% вартості яйця – це комбікорм. Комбікорм – це кукурудза. Кукурудза різко подорожчала в ціні. Маємо суттєвий ріст цін на яйця”, – сказав він.
Другий дуже суттєвий чинник, від якого залежить зростання цін, це купівельна спроможність населення та доходи, звернув увагу експерт.
“Опитування Центру Разумкова говорить, що 44% українців почали економити на харчах і шукати дешевші продукти. Це означає, що на дорогий сегмент продовольчого кошика зменшується попит”, – заявив Олег Пендзин.
За словами експерта, коли зменшується попит на товар, тоді ціни не ростуть.
“Наприклад, ціни на м’ясо. У середньому продовольчий кошик зріс десь на 14-15%, а м’ясо – лише на 2% за рік. Чому? Тому що дорогий сегмент сьогодні має менше попиту в населення. Є дослідження, які свідчать, що людина багатша, то більше вона їсть м’яса, сирів і молокопродуктів. Що бідніша, то більше їсть хліба та картоплі. Подивіться, що з картоплею – майже вдвічі (підвищення ціни, – Ред.), з хлібом – 15%. Пакет молока на рівні 14-15% виріс. Ми можемо сказати, що дешеві продукти дорожчатимуть швидше, а дорогі продукти – повільніше, – вважає він.
Але все залежить тією чи іншою мірою від врожайності. Якщо буде хороший врожай, тоді ціни не будуть значно зростати. Проте відбудеться значне підвищення цін, якщо буде менший врожай, сказав експерт.
“На початку року ми матимемо ту тенденцію, яка є і зараз. Овочі продовжать дорожчати. Приблизно очікуємо, що ціна на картоплю ще підніметься до весни щонайменше на 30-40%, а то й 50%. А далі подивимося, як воно буде”, – спрогнозував Олег Пендзин.
На його думку, внутрішній попит буде підвищеним на овочі або інший дешевий сегмент. Багатий і дорогий сегмент буде значно менше рости, припустив Пендзин.
Коли з’являться перші овочі з відкритого ґрунту вже на полицях магазинів, тоді ціни серйозно почнуть падати, сказав економіст.
“Тобто зараз буде ріст цін на овочі, дешевий сегмент, десь приблизно до травня. У травні ми побачимо падіння цін на овочі. І знову почнуться сезонні коливання, які традиційно є в Україні”, – пояснив він.
Як зазначив експерт, імпорт товарів може трохи зрізати ріст цін. Водночас він не вважає, що курс валют значно вплине на ціни на продукти в Україні.
“Курс валют не дуже сильно вплине, хіба на рибу. Але ми їмо її мало. У нас дуже невеликий сегмент риби, і так її не доїдаємо. Загалом динаміка курсу гривні передбачувана. Там не буде несподіванок”, – резюмував Олег Пендзин.