Не кажіть "сільодка", бо маємо свою назву для цієї смачної рибки
Не кажіть "сільодка", бо маємо свою назву для цієї смачної рибки

Не кажіть "сільодка", бо маємо свою назву для цієї смачної рибки

Формуйте свій кулінарний записник українською, а у рубриці "Антисуржик. Говоримо правильно українською!" 24 Канал пропонує дізнатися, як українською називати "сільодку".

Чому не "сільодка"

Страви з цієї риби гарно смакують українцям – форшмак, салати, канапки чи просто солона, до картопельки. Але позначаємо її русизмом "сільодка", "сельдь" чи "селедка". В українській мові є своя назваоселедець. Можемо почути і діалектичні назви – воселедець чи госеледець.

Не кажіть "сільодка", бо маємо свою назву для цієї смачної рибки - Фото 1Солоний оселедець / Freepik

Що за риба оселедець

До цього роду належить понад 60 видів риб, поширених в морях помірного і спекотного, а почасти і холодного поясу. Деякі види суто морські і ніколи не виходять у прісні води, інші належать до прохідних риб і для нересту входять до річки. Ми споживаємо атлантичного чи балтійського оселедця. А в Україні є свій вид – дунайський оселедець, та низка страв з нього – свіжого та солоного.

Оселедець називають "сріблом морів" та існує легенда у народів Скандинавії, що оселедець – це частинка північного сяйва, що впала у море.

Ця риба є цінним харчовим продуктом, що рятував від голоду народи Скандинавії. У Норвегії святкують День оселедця, а голландському рибалці Віллему Якубу Бойкельзоону, який здогадався вирізати їй зябра перед солінням, щоб риба не гірчила, поставили пам'ятник.

А у місті Вилкове Одеської області теж є пам'ятник дунайці – дунайському оселедцю, а у кожному ресторанчику – з десяток страв з цієї риби.

Не кажіть "сільодка", бо маємо свою назву для цієї смачної рибки - Фото 2

Пам'яник рибалці / фото з ресурсу https://uainfo.org/

Щоб не плутатись з назвою риби та остаточно її називати українською, виробіть асоціацію з козацькою зачіскою – довгим чубом на голеній голові, яку називали "оселедець", але ніколи "сільодка".

Голландські лікарі радять у зимовий час якомога частіше їсти оселедця. Вони переконані: ця проста рибка містить речовини, що допомагають людині залишатися бадьорою і здоровою. Смакуйте рибу і називайте її українською.

Теги за темою
Освіта
Джерело матеріала
loader
loader