Історія походження цього салату покрита таємницею. Але на Новий рік його можна знайти буквально на кожному столі.
Якщо подумати, які салати приготувати на святковий стіл, то після "Олів'є" зазвичай одразу приходять думки про "Оселедець під шубою". Звідки раптом виник у 60-70-ті роки цей салат на святкових столах — таємниця. Бурякові салати є в скандинавській кухні та в кухні країн Балтії, але шарами всі інгредієнти там не укладають. У будь-якому разі — це популярний і смачний салат, тож його варто приготувати. Фокус розповість, як приготувати класичний салат "Оселедець під шубою" і які інгредієнти знадобляться.
Салат "Оселедець під шубою" точно входить до списку 10 найкращих салатів, який, напевно, є у кожного. Можна сперечатися про те, класти яблуко чи не класти, ошпарювати цибулю чи не варто, і як правильно розташовувати шари. Але канонічного рецепта в оселедця під шубою не існує.
Секрети приготування "Оселедця під шубою"
Можна спробувати приготувати всі шари по-різному, щоб вийшла цікавіша структура. Наприклад, оселедець наріжте великими скибочками, картоплю — кубиками, цибулю — дуже дрібно наріжте, а буряк і моркву натріть на крупній тертці.
Кожен шар рекомендують промащувати майонезом. Але можна порцію кожного інгредієнта окремо заправити майонезом і тільки потім викладати шари. Так піде менше майонезу і салат вийде більш соковитим.
Класти кисле яблуко, чи ні, ваш вибір, але яблуко пускає сік. Про це варто пам'ятати.
Класичний оселедець під шубою
Інгредієнти:
- хороший, жирний, слабосолоний оселедець — 400 г;
- буряк — 300 г;
- картопля — 300 г;
- морквина — 200 г;
- цибуля — 100 г;
- майонез;
- чотири яйця.
Буряк, картоплю і моркву відваріть, не очищаючи шкірки. Спочатку буде готова морква (через 20 хвилин), потім картопля (30-35 хвилин), на варіння буряка піде не менше години. Можна також запекти овочі в духовці. Готовність можна перевірити шпажкою або ножем: він має легко входити в м'якоть. Дайте овочам охолонути, поки готуються інші інгредієнти.
Оселедець очистіть і обробіть на філе. Потім оселедцеве філе потрібно нарізати кубиками зі стороною 1 см.
Яйця відваріть круто і очистіть.
Цибулю наріжте дрібними кубиками та ошпарте окропом. Можна замаринувати її в лимонному соку, або в оцті.
Очистіть усі варені овочі від шкірки та натріть на крупній тертці. Так само крупно натріть яйця.
Викладіть у салатник інгредієнти шарами, промазавши кожний шар майонезом: спочатку половину картоплі, потім оселедець, цибулю, картоплю, що залишилася, потім моркву, яйця і буряк. Якщо ви хочете домогтися від салату ідеальної форми, як у ресторані, викладайте салат у кухарське кільце.
Верхній шар буряка також щедро змастіть майонезом.
Накрийте салат плівкою і приберіть у холодильник щонайменше на 2 години, а краще — на ніч, щоб він встиг просочитися. Потім дістаньте, прикрасьте зеленою цибулею за бажанням і подавайте.
Читайте також:
Виглядає приголомшливо, а на смак ще кращий: рецепт салату "Снігові кучугури" з куркою та грибами
Підійде для святкового меню: рецепт листкового салату з крабовими паличками
На святковий стіл: рецепт салату "Різдвяний вінок"