Популярні овочі в Україні стають практично на вагу золота. Наприклад, морква лише за тиждень подорожчала на 11%, а також досить активно зростають ціни на цибулю та буряк. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".
Виробники готові відвантажувати моркву на продаж по 20-28 гривень за кілограм. Цінник зріс у середньому на 11%, якщо порівнювати з минулим тижнем.
Гравці ринку зазначають, що багато господарств призупинили продаж моркви високої якості в очікуванні вигідніших цін і заклали великий обсяг продукції на зберігання. На реалізацію йде лише надлишок урожаю, тому пропозиція моркви на ринку дещо обмежена, що спричинило ціновий ривок.
Варто зазначити, що ціни на моркву в Україні в середньому на 83% вищі, ніж у грудні минулого року. При цьому виробники налаштовані і надалі підвищувати ціни.
Ціни на цибулю та буряк
Середня вартість цибулі у супермаркетах зросла з 17,75 до 18,12 гривні за кілограм. Біла цибуля додала у ціні понад 6 гривень і продається в середньому по 67,55 гривні за кіло. Водночас синя цибуля втратила у ціні 10 копійок і пропонується в середньому по 29,40 гривні за кіло.
Буряк, який у листопаді в середньому пропонувався покупцям по 19,33 гривні за кіло, у другій половині грудня коштує майже 20 гривень. При цьому у низці супермаркетів коренеплід можна знайти по 17 гривень за кіло.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, Різдво вдарить по кишені: скільки коштуватимуть продукти для куті.
Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, сало вже не народний продукт: м'ясні вироби стають недоступними для українських сімей – нові ціни зашкалюють.