Кожного року 24 грудня віряни відзначають Святвечір. Він передує одному з найбільших християнських свят – Різдву Христовому. Це свято також зазивають Навечір'я Різдва.
Історія і традиції Святвечора
За біблійним переказом, у Святвечір на небі з'явилася Вифлеємська зірка. Саме вона сповістила світ про народження Спасителя та Сина Божого Ісуса Христа.
На свято віряни мають відмовлятися від їжі до першої зірки. Трапезу традиційно розпочинають після того, як вона зайшла на небі. На Святвечір господині накривають на стіл 12 пісних страв. Така кількість страв відповідає числу апостолів. Особливе місце на святковому столі займає кутя та вареники.
Святкову трапезу розпочинав батько. Він набирав ложку куті та підкидав її до стелі. Вважалося, що рік буде врожайним, якщо до стелі декілька зерняток прилипали.
В цей день заведено залишати на столі тарілки та залишки куті. Вважалося, що це для тих родичів, яких немає вдома, та для померлих.
У Святвечір також ставили на стіл дідух. Його робили зі снопа жита або пшениці та ставили під іконами. Дідух вважався символом добробут. Під час різдвяних свят на другий день існував обряд спалювання дідуха. Також навколо нього було прийнято колядувати.
Після вечірньої трапези вся родина опівночі йшла на святкове богослужіння до церкви.
Що не можна робити у Святвечір
У давні часи на Святвечір дотримувалися певних обмежень. Так, на свято не можна важко працювати фізично, прибирати, шити, прати, прасувати, вишивати, в'язати.
В цей день заборонялося з'ясовувати стосунки, пліткувати, лихословити.
Не можна сідати за стіл у брудному одязі. Святвечір слід зустрічати лише у чистому та охайному одязі світлих відтінків.
На свято не можна давати в борг гроші. Вважалося, що це може накликати злидні.
Не можна відмовляти у милостині тим, хто її просить.
У Святвечір не можна переїдати, оскільки це гріх.
Також на свято не можна їсти м'ясо, молочні продукти, оскільки триває Різдвяний піст.