Польща та Україна – лідери з вирощування чорної смородини в Європі, розповів президент Польської асоціації виробників смородини, доктор Пьотр Барила з Університету природничих наук у Любліні. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.
За його словами, світове виробництво смородини перевищує 700 тис. тонн, за офіційними даними, ніби то росія займає перше місце у вирощуванні цих ягід. Однак Пьотр Барила вважає, що це не відповідає дійсності, про що свідчить той факт, що країна імпортує великі обсяги смородинового концентрату.
У Польщі чорну смородину вирощують на площі понад 45 тис га, цьогоріч тут зібрали 66,3 тис. тонн врожаю ягоди. У країні сконцентровано 25% світового вирощування чорної смородини і 70% в ЄС.
Україна вирощує смородину на площі близько 3500 га і щорічне виробництво ягоди становить приблизно 24 тис. тон. Пьотр Барила зазначив, що значного зростання виробництва смородини в Україні можна очікувати після закінчення війни.
Офіційно Велика Британія посідає 4 місце в статистиці з 2400 га посівів і стабільним виробництвом 10-14,5 тис. тонн на рік. 98% британських виробників об’єднані в одну організацію. Виробництво здійснюється за довгостроковими контрактами з гарантованою ціною, яка кожні 2-3 роки незначно коригується.
У Німеччині площа посіву смородини за останні роки скоротилася з 1600 га до 1150 га. Річний обсяг виробництва становить приблизно 4,5-5,5 тис. тонн, і 10% з них – органічні ягоди. 80% місцевих виробників асоційовані, і більша частина їх виробництва здійснюється за контрактами.
Також скоротилися посівні площі у Франції з приблизно 2000 га до 1350 га. Виробництво смородини в цій країні зосереджено в двох великих виробничих регіонах і становить приблизно 3,5-4,5 тис. тонн на рік. Все виробництво призначене для виробництва лікеру Cassis. Французькі виробники борються з низькою врожайністю своїх сортів, які, однак, мають специфічні параметри для виробництва цього лікеру. Вони мають великі проблеми з контролем бур’янів через обмежувальні стандарти та невелику кількість доступних гербіцидів.