В Україні дорожчають молокопродукти - виробники назвали причину
В Україні дорожчають молокопродукти - виробники назвали причину

В Україні дорожчають молокопродукти - виробники назвали причину

Зростання цін на молоко-сировину та витрат на виробництво веде до подорожчання молочних продуктів у магазинах і зменшення їх споживання в Україні.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока, передає Укрінформ.

Станом на 3 грудня пастеризоване питне молоко в середньому коштувало 55,04 грн/кг (+8% до попереднього місяця і +22% до минулого року).

В Україні дорожчають молокопродукти - виробники назвали причину - Фото 1

Кефір жирністю 2,5% в середньому коштував 64,81 грн/кг (+4,6% до минулого місяця цього року і +23% до минулого року). Водночас ціна на сметану жирністю 15% становила у середньому 156,79 грн/кг (+6,5% та +24% відповідно).

Вартість йогурта питного в середньому становила 101,86 грн/кг (+7% та +15%). Йогурт у стаканах в середньому коштує 156,36 грн/кг (+4,6% до ціни наприкінці попереднього місяця та +22% до минулорічної).

Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% сягнула 257,1 грн/кг. Продукт здорожчав на 5,64 грн (+2,2% та +24% відповідно).

Вершкове масло жирністю 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 518,23 грн/кг (+4% до попереднього місяця і +30% до минулого року).

Сир "Український" жирністю 50% на полицях супермаркетів в середньому коштує 513,52 грн/кг (+3% до минулого місяця і +17% до минулого року). Подорожчали також сири "Голландський" жирністю 45% - до 499,39 грн/кг (+4% та +16%) та "Гауда" жирністю 45% - до 523,34 грн/кг (+15% та +19 відповідно).

Водночас сир "Маасдам" жирністю 45% здешевшав до 564,12 грн/кг, що 0,2% менше, ніж місяць тому, однак на 5% дорожче від показника попереднього року. Сир "Моцарелла" жирністю 45% українського виробництва здорожчав до 526,78 грн/кг (+5% та +39%).

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що протягом останніх трьох місяців в Україні зросли ціни на молоко-сировину через його дефіцит на внутрішньому ринку. Це спричинило подорожчання молочних продуктів, які входять до споживчого кошику. Молоко-сировина становить 60% витрат молокопереробних підприємств, а додаткові витрати на логістику та зберігання також впливають на ціну в магазинах.

Внаслідок інфляції зростають ціни не лише на молочний ряд, але й на інші харчові продукти. Споживачі з низькими доходами почали відмовлятися від молочних продуктів, а підприємства зменшують відвантаження на внутрішній ринок. Це може призвести до стабілізації цін на молоко-сировину в грудні та, надалі, зниження цін на молочні продукти в магазинах.

Як повідомлялося, в Україні за вересень 2024 року зросли ціни на низку молочних продуктів, зокрема на кефір, сметану, молоко, йогурти, сири та вершкове масло.

Джерело матеріала
loader
loader