Чому та на скільки здорожчає хліб
Перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко розповів, що здорожчання очікується приблизно на 10 – 15%, повідомляє 24 Канал із посиланням на Суспільне. За його словами, зростання вартості хліба відбувається через підвищення вартості на сировину, енергоносії та логістику.
Мінімальна відпускна ціна має бути не менше 35 гривень за кілограм. Все, що нижче, це фактично нижче собівартості і підприємство не може в такому режимі працювати довго. Вимиваються обігові кошти і прийде до того, що підприємство не зможе платити за сировину, зарплату, енергоносії. Тобто, змушені будуть зупинитись,
– повідомив Юрій Дученко.
Ціни на хліб зростали вже на 5 – 10% протягом літа та на початку осені. Йдеться, зокрема, про сорти масового вжитку – пшеничний та батон. Вони мають найбільший попит.
На початку літа хлібники заявляли про значне, як на мене, подорожчання. Мова йшла навіть про 30%. Але за літо і осінь плавне відбулось подорожчання, але не на такий відсоток, як хлібники заявляли. За цей період дорожчали основні складові, сировина. В першу чергу це стосується борошна, енергоносіїв, зарплата. Всі ці фактори впливають на собівартість хліба. Логістика займає значну частину собівартості,
– говорить експерт.
Юрій Дученко повідомляє, що ціна хліба залежить і від врожаю зернових. Чи вистачить сировини для внутрішнього ринку, за його словами, буде відомо навесні.
Важливо! Міністерство аграрної політики запевнює, що контролюється вивіз зерна на експорт, і для внутрішнього ринку продовольчого зерна має бути достатньо. Але виробники зерна, говорить Дученко, сьогодні бачать тренди зростання ціни, вони його просто притримують. І на сьогодні, за його словами, великих пропозицій по зерну II-III класу на ринку, на жаль, обмаль. Через дефіцит пропозицій збільшується його ціна.