Зберігання овочів: експерт назвав головні виклики для українських господарств
Зберігання овочів: експерт назвав головні виклики для українських господарств

Зберігання овочів: експерт назвав головні виклики для українських господарств

Зберігання овочів: експерт назвав головні виклики для українських господарств

Механічне збирання овочів не замінить людей. 

Дефіцит техніки та нестача працівників негативно позначаються на врожаї українських господарств. Так, деякі з них збирали цибулю у листопаді, хоча найпізніші терміни для неї — середина вересня. Багато капусти і столових буряків досі залишаються в полях. Про це пише agroportal.

Бракує людей

За словами експерта у овочівництві Павла Булгакова, «усі скаржаться (господарства - ред.) на брак працівників. Малі фермерські господарства, які спроможні самі вирощувати і збирати, можуть зайняти нішу постачальників для маленьких магазинів».

У наступні роки виробники частіше обиратимуть механічне збирання овочів. Однак в даному випадку є певні мінуси. По-перше, для довготривалого зберігання механічне збирання не підходить, такі овочі використовують або для короткотривалого зберігання, або для переробки. По-друге, залежно від якості техніки витрати можуть значно відрізнятися. Однак загалом цей спосіб дешевший: вартість ручного збирання близько 100 тис. грн/га, механічного — 8 тис. грн/га. 

Умови зберігання

За словами Булгакова, підвали та погреби не підходять для якісного зберігання. «Все, що нижче рівня землі, довготривало зберігатися не може. У підвалах без належного обладнання часто розвиваються білі гнилі, які буквально за 2-3 тижні можуть зіпсувати продукцію», — додає він. 

Сховище повинно бути чистим і обробленим, наприклад, сірковими шашками. В разі відсутності сховища, якщо потрібно щось посушити в контейнерах, можна зібрати мобільну сушарку. 

Ключовою умовою тривалого зберігання є температура збирання продукції: «Все, що збирається (капуста, селера, морква, буряк) вище 12°С, не підходить для довготривалого зберігання, навіть якщо інші моменти ідеальні», — зазначив експерт.

Ступінь дозрілості також позначається на зберіганні. Показником є вміст сухих розчинних речовин, для чого застосовують рефрактометр.

Особливості зберігання

Для цибулі найперше потрібно контролювати вміст вологи у приміщенні — як за теплого, так і за холодного зберігання. Від 0,5°С до 0,8°С — ідеальні показники. Це досягається правильним підбором обладнання і параметрів камери.

У довгостроковій перспективі не варто зберігати разом жодні овочі, навіть ті, що мають однаковий температурно-вологісний режим. Зокрема, не варто поєднувати капусту і моркву. Капуста має більше дихання, тож через 2-3 місяці морква починає псуватися.

Джерело матеріала
loader
loader