/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fd5b37f834c508a3caa091125998d5321.jpg)
У Вашингтоні показали, як виглядала їжа українців під час Голодомору
Про це розповів Укрінформу один з ініціаторів ідеї, директор з міжнародних та урядових відносин Українського дому, а також співзасновник і директор ресторану «РУТА» Руслан Фалков.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F98ffc21e0772498a0f41381c56f684ff.jpg)
«Це спільна ініціатива Українського дому й Українського ресторану «РУТА», щоби привернути більшу увагу до трагедії Голодомору»,- зауважив Фалков.
Він зазначив, що всі рецепти були взяті в добірці Миколи Бондаренка «Україна 1933: Кулінарна книга», де автор зібрав спогади людей старшого покоління, які пережили рукотворний голод за сталінських часів. Письменник розпитував старожилів, які повідали йому про своє неймовірне «меню».
«Ми дослідили в книзі, якими були рецепти страв за часів Голодомору в різних регіонах України та відтворили в нашому ресторані декілька з них, представши їх у вигляді окремої експозиції в Українському домі»,- зауважив директор ресторану «РУТА».
За його словами, люди можуть прийти й побачити на власні очі, що доводилося їсти українцям, аби вижити в умовах жахливих репресій сталінського режиму.
«У центрі експозиції – суп із соснових шишок, гілок і кори дубу. Ми також відтворили оладки з очисток картоплі, перемішані з травою й насінням льону. Крім того, у деяких частинах України було борошно, і до нього підмішували траву й запікали, щоби зробити коржики», - розповів він.
Відвідувачі виставки також можуть побачити, як виглядав трав'яний хліб – з трави та насіння льону; оладки з кропиви; а також кора дубу, парена з борошном.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fe671b43bed9eaa9a64e78c8e56a89981.jpg)
«Це достатньо емоційне нагадування про Голодомор. Ці страви дуже контрастують із багатою українською кухнею, яку ми знаємо зараз»,- підкреслив Руслан Фалков.
Виставка працюватиме до кінця листопада та буде відкрита для всіх відвідувачів Українського дому в Вашингтоні.
Як повідомляв Укрінформ, у столиці США в п’ятницю відбулася меморіальна церемонія зі вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні. На неї зібралися члени Української громади в США, іноземні дипломати, представники американської влади, духовенства, журналісти, а також американці й представники інших націй, які підтримують Україну.

