Дослідники використовували звичайне борошно, рідину та електрично заряджений пристрій для створення спагеті завширшки всього 372 нанометри.
В останні кілька років вчені дедалі частіше створюють різні харчові продукти в лабораторії: вже відомо про створення стейків і філе риби в лабораторії, а тепер вони добралися і до спагеті — однієї з найпопулярніших страв у всьому світі, пише IFLScience.
У новому дослідженні хіміки з Університетського коледжу Лондона (UCL) створили найтонші спагеті у світі. Для цього вчені використовували звичайне борошно, рідину та електрично заряджений пристрій, здатний створити нитку завширшки лише 372 нанометри — для порівняння, це вже довжини хвилі синього світла. Дослідники зазначають, що нитка спагеті така тонка, що її можна побачити лише за допомогою електронного мікроскопа.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Під час дослідження вчені використовували нанопасту для створення килимка завширшки 2 сантиметри — саму структуру добре видно, проте окремі її волокна, на жаль, ні. Дослідники зазначають, що під час дослідження борошно і рідку мурашину кислоту було скручено за допомогою техніки, відомої як електропрядіння.
Далі вчені використовували сиру суміш пасти, протягуючи її через кінчик голки за допомогою електричного заряду, утворюючи спагеті — по суті, вони у 200 разів тонші за людську волосину. Щоб приготувати спагеті, суміш води й борошна проштовхують через металеві отвори. Фактично під час дослідження вчені зробили те ж саме, за винятком того, що вони пропустили борошняну суміш через електричний заряд. Фактично команда дійсно створила спагеті, але в рази менші, ніж ми звикли їх бачити.
Роботу виконала Беатріс Бріттон у рамках її магістерської програми з хімії в UCL — саме їй, по суті, вдалося створити найтоншу пасту у світі. Відомо, що другою за товщиною пастою у світі є спагеті завширшки 400 мікронів, що приблизно в 1000 разів товщі за рекордсмена. Не менш цікаво те, що таку пасту насправді зроблено зовсім не машинами — її вручну роблять близько 10 жінок у сардинському місті Нуоро.
Однак, за словами співавтора дослідження, професора Гарета Вільямса, на жаль, найтонша паста у світі навряд чи зможе бути корисною як паста, оскільки перетравиться менш ніж за секунду — фактично до того, як ми встигнемо дістати її з каструлі.
Водночас дослідники зазначають, що вони зовсім не мали наміру розробити нову форму пасти. Насправді вчені планують використовувати ці крохмальні нанонитки для цікавих технічних застосувань, зокрема й у медичній сфері.
За словами професора Вільямса, нановолокна, зокрема і зроблені з крохмалю, демонструють потенціал для використання в перев'язувальних матеріалах, оскільки вони дуже пористі. Команда також вважає, що нановолокна можуть бути використані і як каркас для відновлення тканин, оскільки імітують матрикс — мережу блоків та інших молекул, які клітини будують для підтримки себе.
Дослідники також зазначають, що крохмаль насправді є перспективним матеріалом для використання, оскільки він поширений і поновлюваний. Ба більше, крохмаль також є другим за величиною джерелом біомаси на Землі після целюлози та, що не менш важливо, він біорозкладний — тобто може розщеплюватися в організмі.
Водночас очищення крохмалю потребує більшої обробки. Тепер учені довели, що є простіший спосіб виготовлення нановолокон з використанням борошна. На наступному етапі вчені планують вивчити властивості нового продукту, а також те, як швидко він розпадається і як взаємодіє з клітинами. Крім того, вчені намагаються знайти спосіб виробляти новий матеріал у великих масштабах.
Раніше Фокус писав про те, що в лабораторії змогли виростити яловичу вирізку.