Власники родинної ферми «Господар», що розташована в селі Курилівці Жмеринського району Вінниччини, відкриють власну сироварню, щоб підвищити рентабельність виробництва.
Коштом гранта вони закупили необхідне обладнання та планують розпочати виробництво сирів і молочних продуктів до кінця року, розповіла «Суспільному» голова ферми Олена Савенко.
Зазначається, що родина Савенко-Кречковських займається тваринництвом понад 10 років. Зараз тримають 33 корови, завдяки чому вдається отримувати від 300 до 500 л молока щодня. За рік заготовляють 90 т молока. Досі його здавали місцевому молокозаводу за ціною 11 грн/л, проте висока вартість електроенергії та пального значно знижує рентабельність бізнесу.
«На даний час галузь не дуже рентабельна. Є нестабільність за ціною. Собівартість молока дуже низька. Хотілось, щоб вона була трохи більша. Так само і по м’ясу. Більшість доходів отримують саме переробники, а не виробники сировини», — розповів Анатолій Кречковський.
Для створення сироварні фермери виграли міжнародний грант на підтримку малого підприємництва, який дозволив залучити 400 тис. грн. На ці кошти закупили мінісироварню на 300 л, спеціальні візки, столи та камеру для зберігання продукції. У приміщенні, де розташується сироварня, завершуються будівельні роботи.
Власники ферми планують виготовляти як тверді, так і м'які сири: серед основних видів — качотта, рікота, «Буковинський». Також у планах — виробництво йогуртів та сметани.